Чубриловић: Срби су дали немерљив допринос савезничкој победи у Другом светском рату

„СРПСКИ НАРОД ЈЕ МЕЂУ ПРВИМ У ЕВРОПИ ПРЕПОЗНАО ЗЛО ФАШИЗМА И НАЦИЗМА“

Овако је "њемачке ослободиоце" 1941. дочекао Загреб

* „Никада не смемо заборавити чињеницу да се храбри српски народ са ових простора подигао против фашизма и нацизма и њихових сателита, у тренутку када је готово цела Европа била окупирана. Зато је овај датум, Дан устанка против фашизма, један од најважнијих датума који сведоче нашу славну прошлост

* „Српски народ је у Другом светском рату био жртва геноцида који је усташки режим Независне Државе Хрватске спроводио на овим просторима. Стотине хиљаде Срба, жена, стараца, али и деце, окончало је животе у страшним мукама у усташким логорима смрти. Био је то геноцид, без обзира што га каснија комунистичка власт није тако дефинисала, нити му дала епилог који је заслуживао

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас свим учесницима НОР-а, њиховим потомцима и свим грађанима Републике Српске 27. јул, Дан устанка у борби против фашизма 1941. године, истичући да је српски народ међу првим у Европи препознао зло фашизма и нацизма и дао немерљив допринос у савезничкој победи у Другом светском рату.

        "Никада не смемо заборавити чињеницу да се храбри српски народ са ових простора подигао против фашизма и нацизма и њихових сателита, у тренутку када је готово цела Европа била окупирана. Зато је овај датум, Дан устанка против фашизма, један од најважнијих датума који сведоче нашу славну прошлост и одлучност нашег народа који је кроз векове плаћао највећу цену слободе, да би ми, потомци славних предака, уживали у њеним благодетима", нагласио је Чубриловић у изјави за Срну.

        Он је истакао да је српски народ у Другом светском рату био жртва геноцида који је усташки режим Независне Државе Хрватске спроводио на овим просторима.

        "Стотине хиљаде Срба, жена, стараца, али и деце, окончало је животе у страшним мукама у усташким логорима смрти. Никада не смемо заборавити да је у Другом светском рату баш у тој злочиначкој држави постојао једини логор за децу који сведочи о геноцидном плану затирања целог једног народа. Био је то геноцид, без дилеме, без обзира што га каснија комунистичка власт није тако дефинисала, нити му дала епилог који је заслуживао", рекао је Чубриловић.

        Он је нагласио да се никада не сме заборавити ни да је српски народ у Другом светском рату поднео огромне жртве у борби против фашизма, нацизма и других њихових савезника, те да је та јуначка борба једна од основних лекција које морају да уче генерације које долазе, како се никада и никоме више не би догодило такво зло.

        (Срна)

 


Слични садржаји

Коментари