Британци од половине априла 1945. спремали Операцију „Незамисливо“ – напад на СССР

ТРЕБАЛО ДА БУДЕ КОМБИНАЦИЈА ВАЗДУШНИХ УДАРА И КОПНЕНЕ ИНВАЗИЈЕ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА

* План операције био је завршен 22. маја 1945-те. Можда би био и реализован да Черчилова влада није пала већ 23. маја. Планом је почетак напада био предвиђе за почетак јула 1945. године. На предвиђени дан напада на СССР – Черчилова странка је изгубила изборе. Убедљиво

* Планери „Незамисливог“ су рачунали да ће рат са СССР бити жесток, тоталан и дуготрајан. Као и Хитлер 1941. године, наивно су рачунали да ће у Русији избити револуција која ће им олакшати посао

* Британски војни историчар Џонатан Вокер у својој недавно издатој књизи анализира овај луди план и прилично озбиљно тврди да би, да је реализован, америчка атомска бомба – уместо на Јапан – била бачена на СССР

* Москва англоамериканцима није дала прилику за „Незамисливо“. Покварила им је планове брзим заузимањем Берлина, а захваљујући чувеној Кембриџској петорци знала је за припремање операције и спремала се да Британце и Американце дочека у Пољској

______________________________________________________________________

        САМО што се завршио Други светски рат – западни савезници СССР почели су са озбиљно кују планове за његово уништење. Тачније: почели су док је Хитлер још био жив.

        Новооткривени документи сведоче да је већ крајем априла 1945. у Лондону је званично размотрена – не без Черчиловог знања - идеја напада на Совјетски савез. Чак са употребом делова немачког Вехрмахта.  

        У априлу 1945-те на плану инвазије на СССР се радило и у британском Генералштабу. Са задатком да то буде детаљна пројекција ваздушних напада на совјетске градове и инвазије великих размера.

        Та операција требало је да буде изведена под називом „Незамисливо“.

        У то исто време је Винстон Черчил послао телеграм Стаљину са негодовањем због сумњи да западни савезници имају тајне планове непријатељске према Москви.

Као да је желео да види саму Москву

        План операције био је завршен 22. маја 1945-те. Можда би био и реализован да Черчилова влада није пала већ 23. маја.

        Планом је почетак напада био предвиђе за почетак јула 1945. године.

        На предвиђени дан напада на СССР – Черчилова странка је изгубила изборе. Убедљиво.

        Таквим исходом је био осујећен нови велики рат.

        Планом операције „Незамисливо“ било је предвиђено да Пољска буде искоришћена за офанзиву на СССР.

        И ова чињеница показује колико је Стаљин био у праву што је чинио све што је могао да око СССР створи тампон-појас од држава оријентисаних на Москву.

        Планери операције „Незамисливо“ потценили су моћ Црвене армије јер су средином априла веровали да Немачка неће бити поражена пре краја јуна 1945-те.

        И ова околност сведочи да је Лондон свој напад на СССР темпирао за прве дане након победе СССР над Немачком.

        Планове је пореметила муњевита офанзива Црвене армије.

Ово су биле позиције у мају 1945.

        Стаљин је због свега желео да баци Немачку на колена пре уласка англоамеричких трупа у Берлин.

        Планери „Незамисливог“ су рачунали да ће рат са СССР бити жесток, тоталан и дуготрајан.

        Као и Хитлер 1941. године, наивно су рачунали да ће у Русији избити револуција која ће им олакшати посао.

        Британци у време планирања операције још нису знали да Американци већ имају атомску бомбу.

        Британски војни историчар Џонатан Вокер у својој недавно издатој књизи анализира овај луди план и прилично озбиљно тврди да би, да је реализован, америчка атомска бомба – уместо на Јапан – била бачена на СССР.

        Он чак са жаљењем наводи да би хирошима-ефекат у СССР био слабији због мање густине становништва.

        И амерички генерал Џорџ Патон у исто време је сањао о уништавању „дивљих Руса“ и сматрао да у рату против СССР треба користити и заробљене Немце, укључујући и есесовце.

        Он је – примивши 14. маја у Бечу од маршала Толбухина Орден Кутузова био пун комплимената и за СССР совјетске војне званичнике назвао „монголским бандитима“.

        Четири дана касније, изразио је наду да ће доћи до брзог „савезничког напада на СССР“.

Ово су прижељкивали

        Међутим, Москва англоамериканцима није дала прилику за „Незамисливо“.

        Захваљујући чувеној Кембриџској петорци знала је за припремање операције „Незамисливо“ и спремала се да Британце и Американце дочека у Пољској.

        Лондон и Вашингтон се нису усудили и због симпатија међу у САД и Британији према СССР због доприноса победи над Хитлеровом „уједињеном Европом“.  

        У Москви су данас потпуно свесни да се и данас – као и у априлу и мају 1945-те – мржња према Русији крила иза осмеха и комплимената америчких и британских политичара и генерала.

 


Слични садржаји

Коментари