Бивши совјетски дипломата Фјодоровски: Горбачов је Колу продао Источну Немачку

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР МУ У ЈУЛУ 1989. РЕКАО „СПРЕМНИ СМО И ДА ПЛАТИМО“, УСЛЕДИЛО ЈЕ „КОЛИКО?“

* Владимир ФЈОДОРОВСКИ: Против слања војске да интервенише у ДДР били су нарочито Александар јаковљев и Еудард Шеварнадзе. Јаковљев је одлучио да своје виђење изложи Горбачовљевој жени Раиси. Он јој је предочио: ако пошаљемо војску у ДДР – постаћемо таоци КГБ и то ће бити крај перестројке. Она је то исто потом износила у више приватних разговора. Када се Горбачов вратио у Москву – пала је одлука да се војска не шаље у ДДР“

___________________________________________________________________

        ПОТВРДИЛЕ су се сумње да је Михаил Горбачов и издао и банално продао бивши Источну Немачку.

         Бивши совјетски дипломата Владимир Фјодоровски, који је у међувремену постао „француски писац“, изјавио је да је Горбачов у јуну 1989-те у Бону немачком канцелару Хелмуту Колу „просто-напросто продао ДДР“.

         Фјодоровски је посведочио да се то догодило за време званичног ручка на којем је послуживано много алкохолних пића, па додатно открио:

        „Горбачов, као и Саркози, не подноси алкохол, а Кол је пре кључног момента већ био попио две флаше вина. Кол, који је био са Горбачовом на `ти`, у једном моменту устаје и говори: `Михаил, ваљда ти је јасно да је уједињење Немачке као Рајна – да се не може зауставити`. Направио је кратку паузу, оа изговорио судбоносне речи: `Уосталом, спремни смо да платимо`. Усладио је минут ћутања, а Горбачов је све поставио на своје место питањем: `Колико?`“.

        Бивши совјетски дипломата је додатно објаснио да се по ходницима Кремља о паду Берлинског зида разговарало од пролећа 1989-те и да је и ДДР истовремено на то била упозоравана.

        Према његовим речима, у СССР су тада постојала два табора од којих је један, у којем су били кључни људи из војног врха и КГБ, био за војну интервенцију у ДДР, а други – у којем су главни били Горбачовљев кључни саветник Александар Јаковљев и министар спољних послова СССР Едуард Шеварнадзе – одлучно против.

        Фјодоровски је радио-станици Europe 1 ту слику додатно изоштрио:

        „Јаковљев је одлучио да своје виђење изложи Горбачовљевој жени Раиси. Он јој је предочио: ако пошаљемо војску у ДДР – постаћемо таоци КГБ и то ће бити крај перестројке. Она је то исто потом износила у више приватних разговора. Када се Горбачов вратио у Москву – пала је одлука да се војска не шаље у ДДР“.

        Фјодоровски је указао и да се све то тако издогађало у моментима када је Запад поводом уједињењња Немачке био „веома неодлучан“ јер Франсоа Митеран није инсистирао на уједдињењу, а Маргарет Тачер је слала телеграме Горбачову да се на то не иде...

 


Слични садржаји

Коментари