Амерички археолози уверени да су нашли остатке Содоме и Гоморе

ТВРДЕ ДА СУ НАШЛИ ДОКАЗЕ ДА ИХ ЈЕ ПРЕ 2000 ГОДИНА УНИШТИО МЕТЕОРИТ ВЕЛИЧИНЕ ТУНГУСКОГ

* Код места Тел ал-Хамам у Јордану нашли остатке керамике са кристалима који су могли настати само услед моћне експлозије, а и остатке утврђења које је било разорено за неколико секунди

* Ископавањима у Тел ал-Хамаму руководи Филип Силва који нацводи да је метеорит који је уништио Содому и Гомору по величини био сличан Тунгуском метеориту који је 1908-ме пао на Сибир

__________________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ археолози су објавили да су сасвим близу `дешифроваља` два миленијума старе мистерије – где су се налазили и како су били уништени библијски градови Содома и Гомора.

         Заправо, већ сада тврде да се нису налазили тамо где се досад најчешће претпостављало да су били.

         Огласили су се након две године проучавања остатака керамичке грнчарије нађене у месту Тел ал-Хамам у Јордану, североисточно од мртвог мора. Тачније, након што су, како тврде, открили „нешто чудно“.

         Утврдили су, наиме, да је сваки комад проучавање керамике из тог места прекривен кристалима различитих минерала који су се напросто `слили` са остацима те древне керамике. А то се –по њиховим истраживањима – могло догодити само у условима „моћне експлозије“.       

         Американци су копали и нашли ту керамику у Тел ал-Хамаму где се претпоставља да су некад биле Содома и Гомора. 

         Ту су нашли и зидине утврђења старог 3700 година, а цигле од којих су биле направљене биле су разбацане на необичан начин. Сами зидови утврђења били су разорени за само неколико секунди.

Лотова жена претворена у стуб

         Амерички археолози су – на научном скупу у Колораду – изнели хипотету: „Сви су изгледи да је насеље које се ту некад налазило пре прибчлижно 4000 година уништио метеорит. То објашњава и повећану концентрацију сумпора у Мртвом мору и у тлу око њега“.

         Американци наводе и удар метеорита највише личи на библијски опис пропасти Содоме и Гоморе који се тумаче као „казна небеска“.

         Ископавањима у Тел ал-Хамаму руководи Филип Силва који нацводи да је метеорит који је уништио Содому и Гомору по величини био сличан Тунгуском метеориту који је 1908-ме пао на Сибир. По његовим рачуницама, метеорист је у оба случаја имао око 15 километара у пречнику.

         По Књизи Постања, у Содоми је живео Аврамов рођак Лот који се сматра праоцем Јевреја.       

         Содома и Гомора су се налазиле у веома плодној долини Сидим у коју су се сливале бројне реке. једна од њих је била Јордан.

         У тој долини су била још три града – Сивоим, Сигор и Адма. И, сви су били у некој врсти војног савеза.

         Све се догађало око 2000 година пре нове ере.      

Ископавања у Тел ал-Хамаму

          Једном приликом су Лоту у кућу дошла два анђела која је он сматрао за путнике-намернике. Они су му и посаветовали да све своје изведе из Содоме јер ће је уништити као „место греха“.

         Према предању, Лот је град напустио само са женом и двема кћерима, а анђели су им наложили да се не обазиру.

         Лотова жена се ипак окренула и била претворена у „стуб од соли“.

         Тај стуб се налази југозападно од Мртвог мора, у Содомским планинама. Одатле је извођен закључак да су се Содома и Гомора налазили у близини тог стуба.

Улаз у Лотову пећину

         Пећина у којој је Лот живео са кћеркама налазила се источно од Сигора. Још у првим вековима хришћанства постала је место ходочашћа, а Византијци су ту били подигли цркву.

         Силва и његови сарадници не траже Содому и Гомору јужно од Мртвог мора, већ управо у Тел ал-Хамаму.

         Уверени су да је Лот реку Јордан са околином из јорданског града Мадаба јер се она само одатле цела и може сагледати.

         Уверени су такође да њихову верзију потврђује и чињеница да је долина Кикар током 700-800 година била потпуно без живота, а да је то било повезано са уништењем Содоме и Гоморе ударом метеорита.

 

 


Слични садржаји

Коментари