Стпинац „на чекању” док српско-хрватска комисија истражује његово деловање у рату

ПАПСКИ НУНЦИЈЕ У СРБИЈИ: ФРАНЦИСКОВА ПОСЕТА НИЈЕ НИ У ПРИПРЕМИ

Алојзије Степинац

         АПОСТОЛСКИ нунције у Србији Орландо Антонини изјавио је да процес канонизације загребачког надбискупа током Другог светског рата Алојзија Степинца неће бити настављен пре или током рада заједничке српско-хрватске комисије, чије је оснивање предложио папа Фрања, и прихватања обе стране.

         „Срећан сам што су Српска православна црква и Католичка црква у Хрватској прихватиле предлог папе да оснују мешовиту комисију која ће истражити чињенице које су се одиграле у том мрачном периоду историје. То је значајан корак на путу ка помирењу - истина ће вас ослободити”, рекао је надбискуп Антонини у интервјуу за дневник „Политика” од суботе.

         Он је такође казао да му нико у Београду није рекао да Ватикану пренесе став да би папа Фрања требало да прво посети Јасеновац, па тек онда Србију.

         Упитан - да ли је посета Србији поглавара Римокатоличке цркве блиска или далека будућност - нунције је одговорио да посета није ни у припреми, и да за сада постоје само позиви Владе Србије и председника Томислава Николића.

         На питање - може ли Ватикан помоћи СПЦ у напорима да заустави пријем Косова у Унеско - Антонини је казао да га је СПЦ питала да договори састанак папе Фрање и српске делегације, у којој би били епископи Амфилохије и Иринеј.

         „Сигуран сам да ће они, као и председник Николић приликом његове посете папи Фрањи 11. септембра, имати пажљивог слушаоца у Ватикану”, закључио је надбискуп, коме се ускоро завршава мандат апостолског нунција у Београду.

         Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари