Франциско: Католичка црква подржава јединство Руске православне цркве

НАГЛАСИО ДА ЗА ВАТИКАН НА ТЕРИТОРИЈИ РПЦ ПОСТОЈИ САМО ЈЕДНА ПАТРИЈАРШИЈА - МОСКОВСКА

  • Обраћајући се митрополиту Илариону, који је други међу јерарсима РПЦ, папа указао да је „унијаћење као метод апсолутно неприхватљиво у односима између православних католика у данашње време“. И додао: „Данас је међу нама могућ само братски дијалог као пут ка већем јединству“
  • Подвукао: „Ово је моја позиција и позиција Свете столице данас. Сви који буду поступали другачије – сматраћу да одбијају да се потчине Светој столици“
  • Иларион обавестио папу да ће најесен у Рим стићи икона „Распеће“ – дело Дионисија „великог ученика преподобног Андреја Рубљова“. Нагласио је да ће та велика светиња РПЦ  због тога први пут напустити територију Русије и бити изложена у галерији цркве Светог Петра са још 20 руских икона

          КАТОЛИЧКА црква подржава јединство Руске православне цркве – изјавио је папа Франциско.

          Поглавар римокатолика ово је рекао за време сурета у Ватикану са другим јерархом РПЦ митрополитом Волоколамским Иларионом. Са наглашавањем:

          „У Вашем присуству и управо пред Вама, драги брате, желим да још једном подвучем да Католичка црква никада неће дозволити приступ који би провоцирао цепање. Ја то не желим. У Русији постоји само једна Патријаршија – Ваша. За нас друге неће бити“.

          Папа је додатно указао да је „унијаћење као метод апсолутно неприхватљиво у односима између православних католика у данашње време“. Додао је: „Данас је међу нама могућ само братски дијалог као пут ка већем јединству“.

          Франциско је упозорио своје да се делови Католичке цркве не смеју мешати у унутрашње ствари православља, поготово не из политичких разлога:

          „Ово је моја позиција и позиција Свете столице данас. Сви који буду поступали другачије – сматраћу да одбијају да се потчине Светој столици“.

          Ово је, нема сумње, асна порука и политичком врху у Кијеву и Украјинској гркокатоличкој цркви.

Део иконе „Распеће“ Дионисија, ученика Андреја Рубљова

          Поготово двема расклничким `православним црквама` и њиховим (гео)политичким покровитељима да Ватикан признаје само Руску православну цркву, а самим тим и Украјинску православну цркву која је са њом у канонском јединству.

          Ово је истовремено и сигнал цариградском патријарху Вартоломеју од којег су Петар Порошенко и кијевски Мираши Дедејићи затражили аутокефалност.

          Франциско је примио Илариона у Аудиторијуму Павла VI у Ватикану.

          Делегација РПЦ борави у Риму у оквиру Руско-италијанског форума-дијалога.

          Иларион је, иначе,  обавестио папу да ће најесен у Рим стићи икона „Распеће“ – дело Дионисија „великог ученика преподобног Андреја Рубљова“. Нагласио је да ће та велика светиња РПЦ  због тога први пут напустити територију Русије.

          Заједно са њом је – у галерији цркве Светог Петра – бити изложено још 20 икона из колекције Третјаковске галерије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари