Запад покушава да у Јеревану организује „јерменски мајдан“

МЕЂУ ДЕМОНСТРАНТИМА ГОТОВО ДА НЕМА ЖЕНА И СТАРИЈИХ ЉУДИ - САМО МЛАДИЋИ

Седећи штрајк“

  • Демонстранти одбили да за саобраћај деблокирају Булевар маршала Баграмјана

  • Шеф јереванске полиције Ашот КАРАПЕТЈАН: Засад не постоји план чишћења центра града од демонстраната. Ако падне таква одлука - демонстранти ће бити обавештени о томе бар сат пре почетка операције

  • Шеф одбора за спољну политику горњег дома руског парламента Константин КОСАЧОВ: „Споља гледано, ситуација се засад развија као протест људи незадовољних својих социјалним положајем. Међутим, не треба имати илузија. Све обојене револуције су тако почињале и тако се развијале. У Јерменији делује стотињак страних „невладиних организација“ које међу становништвом пропагирају „западни пут“. Само, као да заборављају да је управо насилно наметање избора између Истока и Запада довело до сукоба у Украјини. То је ружна и непоштена политичка игра“

        ЈЕРМЕНИЈА полако добија своју „обојену револуцију“, мада је све још у „фази инкубације“.

        Демонтрације - тобоже због поскушљења струје за 16,7 одсто (једва нешто мало више него у Вучићевој Србији) - ушле су већ у трећи дан и даље ће се, по свему судећи, разбуктавати. Упркос томе што се формални организатор протеста - удружење „Стоп пљачки!“ - држи привидно мирољубиво, али стварни диригенти из сенке не скидају „ногу са гаса“.

        Демонстранти су већ потпуно блокирали једну од главних градских саобраћајница - Булевар маршала Баграмјана - а скривени штаб „јереванског мајдана“ довео опозиционе посланике и више познатих јавних личности које су се, држаћи се за руке, поставиле између полиције и својих „боребених група“.

        Те групе чине добро организовани, а по свему судећи и утренирани млади људи. У сваком случају, у првим редовима нема ни жена ни старијег света. Све младићи у најбољим годинама. А то не може бити случајно! На протестима због поскупљења (струје, или било чега другог) мора бити - народ, а у Јеревану су домаћи „мајдановци“, а не огорчени грађани.

        Сцена за нове окршаје већ је постављена. Демонстранти су - нема сумње, по инструкцији - одбили позив  полиције да ослободе за саобрачај Булевар маршала Баграмјана и преместе се на Трг слободе.

        Ништа није вредело што се у „убеђивање“ укључио и заменик шефа јерменске полиције Унан Погосјан.

        Шеф полицијске управе за јереван, Ашот Карапетјан, изјавио је да „засад не постоји план чишћења центра града од демонстраната“. И обећао: ако „падне одлука“ да се на то иде - демонстранти ће бити обавештени о томе „бар сат пре почетка операције“.

        До преотеста је дошло и у Гумрију, другом по величини граду Јерменије. Тамо локални „мајдановци“ блокирају део центра града у форми - „седећег штрајка“.

        Шеф одбора за спољну политику горњег дома руског парламента, Константин Косачов, упозорио је поводом демонстрација у Јеревану:

        „Споља гледано, ситуација се засад развија као протест људи незадовољних својих социјалним положајем. Међутим, не треба имати илузија.Све обојене револуције су тако почињале и тако се развијале. Уосталом, у Јерменији делују стотињак страних невладиних организација које међу становништвом пропагирају „западни пут“. Само, као да заборављају да је управо насилно наметање избора између Истока и Запада довело до сукоба у Украјини. То је ружна и непоштена политичка игра“.

         А ево шта су о свему рекли познати Јермени.

         Радио-водитељ Армен ГАСПАРЈАН: Неки већ постављају питање – зашто то није било осујећено унапред? Осујећено је! Да није – цео свет би већ посматрао ново, јереванско издање „мајдана“. У опозицију су се већ инфилтрирали за то потребни „елементи“.

         Медијски менаџер Арам ГАБРЕЛИЈАНОВ: Председник јерменије, Серж Саргсјан, је горштак из Зангезура. Ратовао је у  Карабаху. Ако се буде понашао као Јанукович – Јерменија ће бити разбијена на неколико делова. Нација му то неће опростити!

         Песник Амирам ГРИГОРОВ: Срећем у Москви неке припаднике „стваралачке интелигенције“ из Јеревана који су усхићени Сакашвилијем и сматрају да из дивље и конзервативне Јерменије, из Гумрија, треба истерати руску армију и дати Карабах Азербејџанцима.

         Научни сарадник Института Руске академије наука за САД и Канаду Геворг МИРЗАЈАН: Москва мора мање „радити“ са апаратом Сержа Сатгсјана, а више са јерменским цивилним друштвом. Јер, док у Кремљу сматрају да је Јерменија осуђена да буде уз Русију – њено друштво „обрађују“ амерички и западни фондови.

         Ако Русија не коригује своју политику - нови протест против соопствене корумпиране елите може стварно прерасти у антируски Мајдан. А последице таквог Мајдана би за Јерменију биле катастрофалне. Могућ је чак и губитак независности.

        Иначе, киловат електричне енергије ће у Јерменији - са поменутим повећањем за 16,7 одсто - коштати 0,015 долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари