Влада Јерменије ће 5. маја одлучити - хоће ли признати независност Карабаха

АЗЕРБЕЈЏАНСКО-ЈЕРМЕНСКИ СУКОБ ТРАЈЕ ЈОШ 1988. ГОДИНЕ

        ВЛАДА Јерменије ће 5. маја разматрати нацрт закона о признању независности Републике Нагорни Карабах.

        Са законском иницијативом да Јереван призна државност Карабаха иступили су посланици опозиционих партија Наслеђе и Јерменски национални конгрес - Заруи Постнџјан и Грант Багратјан.

        У саопштењу јерменске владе се наглашава да ће одлука бити донета „на бази консултација између Јерменије и Карабаха, уз узимање у обзир спољних фактора и могућег даљег развоја ситуације“.

        Ако Влада Јерменије подржи предложен закон - односно, одлучи се за признање независности Карабаха - о том „судбоносном кораку“ мораће да се изјасни и јерменски парламент.

        Наслеђе још од 2009-те године предлаже да Јереван призна државност Карабаха, али је владајућа Републиканска партија Јерменије то редовно одбијала. Образложење је увек било исто: признање би нашкодило мировним преговорима који се воде између Јеревана и Бакуа уз међународно посредовање.

        Азербејџан је 2. априла изненада напао Карабах и покушао да га силом врати врати у свој састав, али су армије Карабаха и Јеременије то осујетиле.

        Под пристиском Русије на обе стране - 5. априла је закључено примирје, али се повремено и даље пуца.

        Конфликт између Азербејџана и Јерменије око Нагорног Карабаха траје још од 1988, када је аутономна област Карабах објавила да иступа из састава совјетског Азербејџана.

        Убрзо је била проглашена Република Нагорни Карабах, а у рату који је уследио - Азербејџан је претрпео пораз.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари