У Москви се отварају јерменска Саборна црква и културни центар

БИЋЕ И СЕДИШТЕ ЕПИСКОПА РУСКЕ ЕПАРХИЈЕ ЈЕРМЕНСКЕ АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ ЕЗРАСА (НЕРСИСЈАНА)

  • Храм ће бити симбол духовног јединства две цркве – Руске православне и Јерменске апостолске и два братска народа – руског и јерменског, рекао је за московски дневни лист „Известија“ епископ Ерзас 
  • Поглавари РПЦ и ЈАЦ одржавају редовне сусрете, односи између две цркве су добри иако нема потпуног јединства. Цркве признају међусобни чин крштења, поштују многе заједничке свете (на пример, Св. Григорија, просветитеља Јерменије), али се верници једне цркве не могу причешћивати у другој

         ОТВАРАЊЕ саборне цркве Јерменске апостолске цркве у Москви планирано је за 17. септембар.

         Нови храм на Олимпијском булевару још увек је без званичног назива. За сада чак ни први човек Ново-Нахичеванске и Руске епархије Јерменске апостолске цркве, епископ Езрас (Нерсисјан), чија резиденција ће бити ова саборна црква, не зна или не говори коме ће католикос свих Јермена, Гарегин II, на дан освештања посветити храм.

         Неки московски Јермени верују да ће то бити Свети Григорије Просветитељ – први католикос свих Јермена, који их је 301. године тај народ увео у хришћанску веру.

         Храм ће бити симбол духовног јединства две цркве – Руске православне и Јерменске апостолске и два братска народа – руског и јерменског. Врата храма биће отворена за људе свих националности и религија, рекао је за московски дневни лист „Известија“ епископ Ерзас (Нерсисјан).

         Богослужења ће бити на јерменском језику. Поред цркве и капеле на Олимпијском булевару налазиће се културнни центар (музеј, школа, библиотека, сала за манифестације) канцеларије (обедоваоница и коначиште), резиденција епископа и подземни паркинг.

         Храм ће освештати поглавар Јерменске апостолске цркве Гарегин II. Из сектора за спољне црквене везе РПЦ саопштено је да ће свечаности присуствовати патријарх Московски и целе Русије, Кирил.

         Поглавари РПЦ и ЈАЦ одржавају редовне сусрете, односи између две цркве су добри иако нема потпуног јединства. Цркве признају међусобни чин крштења, поштују многе заједничке свете (на пример, Св. Григорија, просветитеља Јерменије), али се верници једне цркве не могу причешћивати у другој. 

         - Односи између две Цркве су интензивни, пријатељски и традиционално блиски. Константно се проширују области сарадње, рекао је за „Известија“ представник секретаријата за међухришћанске односе Московске патријаршије, јеромонах Јован (Гуајта)

         Градске власти Москве су уз подршку патријарха Алексија II 1996. г. издвојиле парцелу за јерменску цркву, која се налази на раскрсници Трифоновске улице и Олимпијског булевара. Верници су могли 2001. г. да у новом храму прославе 1700. годишњицу крштења Јерменије, али тада није нађен новац за изградњу. Радови су започети 2006. зхваљујући донацијама верника.

         - Помагали су нам људи разних националности и конфесија, открива епископ Ерзас (Нерсисјан). – Многи су то чинили не толико из својих духовних убеђења, колико због дубоког схватања улоге и значаја мисије Цркве. Драго нам је да видимо све оне које интересује јерменска култура. Сем Јермена у нашим школама се образују и други и постижу изузетне успехе.

         До сада је Јерменска дијаспора у Москви била задовољна само једном капелом у славу Христовог Васкрсења – гробницом породице Лазорева на Ваганском гробљу. Две јерменске цркве које су у Москви постојале до Октобарске револуције – Успења Богородице на Пресни и црква Воздвижења Крста у Јерменској улици - порушене су 30-их година 20. века.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари