Јерменија улази у Царинску унију Русије, Белорусије и Казахстана

СЕРЖ САРГСЈАН ОБЕЋАО ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ ДА ЋЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА БИТИ И МЕЂУ ОСНИВАЧИМА - ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ

  • Русија је главни спољнотрговински партнер Јерменије (са  23,5 одсто). Руска улагања чине више од половине укупног обима инвестиција у јерменску економију (више од 3 милијарде долара)

         БИВША совјетска република Јерменија биће нова чланица Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, а учествоваће и у формирању Евроазијске економске уније.

         Ово је – већ на почетску сусрета у Кремљу са руским лидером Владимиром Путином – објавио председник Републике Јерменије Серж Саргсјан. Домаћин је ту далекосежну и стратешку одлуку званичног Јеревана подржао.

         Ево кључних изјава двојице лидера:

         САРГСЈАН: „То је наш избор. Русија је наш највећи и најважнији партнер”.

         ПУТИН: „Русија подржава одлуку Јерменије да уђе у Царинску унију, као и учешће у евроазијском интеграционом процесу. На сваки начин ћемо помоћи у томе”.

         Одмах се огласио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, нагласивши: „Сада на снагу ступају процедуре које важе у Царинској унији. То ће бити предмет преговора, углавном техничког карактера. Али, политичка одлука је већ донета и у Јерменији и у Русији. Надамо се да ће је подржати све чланице Царинске уније.”

         Одлука о стварању Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана донета је у августу 2006. године на неформалном самиту Евроазијске економске заједнице.

         Царинска унија подразумева стварање јединствене царинске територије на којој не важе царине и ограничења економског карактера, осим специјалних заштитних, анти-дампинг и компензацијских мера. У Царинској унији примењују се јединствене царинске тарифе и друге заједничке мере за регулисање трговине робама с трећим земљама.

         Шефови влада чланица Евроазијске економске заједнице 2011. године донели су одлуку о приступању Киргизије Царинској унији, у том циљу формирана је специјална радна група.

         И Украјина је позвана да уђе у Царинску унију Русије, Белорусије и Казахстана. Кијеву је већ додељен статус посматрача, ипак, али он сматра да не може да се прикључи Царинској унији као пуноправан члан.

         Русија је главни спољнотрговински партнер Јерменије (удео у спољном трговинском билансу износи  23,5%).

         Руска улагања чине више од 50% укупног обима инвестиција у јерменску економију (од 1991. године — више од 3 милијарде долара). 
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари