Јеревански „Американци”почињу да примичу барикаде резиденцији шефа државе

ВАШИНГТОН НАРЕДИО СВОЈОЈ ЈЕРМЕНСКОЈ  „ПЕШАДИЈИ” ДА ПРИСТУПИ „ОДЛУЧНИМ КОРАЦИМА”

  • „Координатор протеста“ Давид САНАСАРЈАН: Данас почиње одлучујућа етапа у деловању нашег покрета. Ми за то имамо одобрење народа. Наш протест ће и даље имати мирни  карактер, али ће се разликовати од досадашњих дејстава“
  •  Високи функционер јерменске полиције пуковник Ашот АГАРОЊАН: Донета је одлука да се иде на ескалацију ситуације у Јеревану. Овде ће се појавити људи који ће вас позивати да разапињете шаторе, да померате барикаде према полицији, који ће потом извести провокације против полиције и покушати да преграде још неке улице. То ће се изводити постепено. Провокаторима се не свиђа што сте и ви и полиција пасивни

         АМЕРИКАНЦИ су својој јерменској „пешадији“ дали очекивану команду. Демонстранти – који већ безмало две недеље блокирају центар Јеревана, формално због поскупљења струје за 16,7 одсто – објавили су да ће „променити стратегију” и „приступити одлучнијим дејствима”.

         Затражили су од власти да до понедељка увече испуни бар један од њихових захтева. У супротном: почеће да своје барикаде од контејнера за смеће сваки дан померају за метар. Према оближњима владиним институцијама.

         Да ово није празна претња сведочи и околност да се барикаде – на Булевару маршала Баграмјана – већ налазе на само 60 метара од радне резиденције шефа државе Сержа Саргсјана.

         Упозорење властима прочитао је један од „координатора протеста” Давид Санасарјан. А прочитао је, поред осталог: не само захтев да се анулира поскупљење него и да се цена струје „генерално смањи“ и позвао јерменску дијаспору да организује протесте испред амбасада Јерменије широм света.

         Међутим, најзначајнији је био овај додатак: „Данас приступамо одлучујућим корацима. Данас почиње одлучујућа етапа у деловању нашег покрета. Ми за то имамо одобрење народа. Наш протест ће и даље имати мирни  карактер, али ће се разликовати од досадашњих дејстава“.

         Заменик начелника јереванке полиције Валериј Осипјан – одмах након изјаве Санасарјана – обратио се демонстрантима речима: „Ваша акција је незаконита. Полиција има пуно право на законске мере”.

         Сат након Осипјана, демонстрантима се обратио и начелник управе јерменске полиције за односе са јавношћу, пуковника Ашот Агароњан, и упозорио их да се не упуштају у провокације, а и да се чувају провокатора.

         Преочио им је да полиција располаше „поузданим информацијама” да је донета одлука да се иде на ескалацију ситуације у Јеревану. При том је указао:

        „Овде ће се појавити људи који ће вас позивати да на Булевару разапињете шаторе, да померате барикаде према полицији, који ће потом извести провокације против полиције и покушати да преграде још неке улице. То ће се изводити постепено. Провокаторима се не свиђа што сте и ви и полиција пасивни. Подстицаће вас на сукобе са полицијом. Будите опрезни. Не дозволите да вас провокатори искористе у свом интересу”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари