Амерички „јерменски мајдан” налетео на полицију: међу 228 ухапшених и вођа побуне Пашињан

СУДАР ПОКУШАЛИ ДА СПРЕЧЕ СВЕШТЕНИЦИ ЈЕРМЕНСКЕ АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ

  • Полиција демонстрантима препречила пут у кварту Еребуни. Употребила сузавац и шок-бомбе
  • Томе је претходио троминутни разговор између премијера Сержа Саргсјана и вође побуне – опозиционог посланика Николе Пашињана. Саргсјан, који је убедљиво најјача политичка фигура у земљи, демонстрације је назвао „уценом” и посаветоао Пашињану да се „врати на правно поље”. Предочио му је да ће – у сутпротном – сва одговорност бити на њему

          ЈЕРМЕНСКА власт је одлучила да се супротстави и трећој верзији обојене револуције – у Јеревану и више других градова широм земље – у америчкој режији.

          Полиција и државна безбедности похапсиле су у Јеревану 228 учесника `мајдана у покушају` који су за новац изведени на улице поводом избора Сержа Саргсјана за председника владе.

          Полиција је демонстрантима препречила пут у кварту Еребуни. Употребила је сузавац и шок-бомбе.

          У јереванским болницама завршило је седам учесника протеста.

          Томе је претходио троминутни разговор између премијера Саргсјана и вође побуне – опозиционог поланика Николе Пашињана.

          Саргсјан, који је убедљиво најјача политичка фигура у земљи, демонстрације је назвао „уценом” и посаветоао Пашињану да се „врати на правно поље”. Предочио му је да ће – у сутпротном – сва одговорност бити на њему.

 

Никола Пашињан

          Пашињан и још двојица опозиционих посланика укључених у демонстерације — Арарат Мирзојан и Сасун Микаелјан — одмах потом су приведени у полицију.

          Ако државни тужилац одлучи да их кривично гони – томе ће претходити ванредно заседање националног парламента.

          Претходно је Пашињан запретио да ће се демонстрације „наставити са новом снагом”. Позвао је своје присталице да е одустану.

Саргсјан је претходних година био шеф државе, а опозиција га оптужује да је слабо водио земљу што је довело до погоршања економске ситуације.

 Демонстранти су у минули понедељак покушали и упад у парламент. Полиција је то спречила, а на обе стране је било десет повређених.

Следећи дан су Пашињан, Мирзојан и остали објавили „почетак плишане револуције”.