Амерички фаворити у Јерменији објавили „почетак мирне плишане револуције“

ДАНАС У ЈЕРЕВАНУ 80 ПРИВЕДЕНИХ, ЈУЧЕ 40 ПОВРЕЂЕНИХ ДЕМОНСТРАНАТА И 6 ПОЛИЦАЈАЦА

  • Вођа протеста је посланик Никола ПАШИЊАН ОБЈАВИО: „У земљи сазрева револуционарна ситуација. У градовима Гимри, Иџеван, Ванадзор, Капан и Метсамор учесници протеста већ блокирају улице и међународне саобраћајнице. Револуционарни комитети ће ићи на победу. Нема одустајања. Први задатак ће им бити да блокирају институције. Полиција ће убрзо почети да делује по њиховим налозима. У Јеревану од 18. априла уводимо пропусне пунктове за представнике власти“

        ДОСАДАШЊИ председник Јерменије Серж Саргсјан постао је председник владе своје земље.

        Тако је опет прва фигура у земљи јер је Јерменија уставним променама постала парламентарна република.

        То је, међутим, противницима његовог проруског курса дало прилику да изведу своје присталице на улице Јеревана.

        Демонстрације у организацији блока опозиционих партија Елк (Излаз) почео је пред парламентом који је у тим тренуцима гласао за избор Саргсјана за председника владе.

        Вођа протеста је посланик Никола Пашињан у чијој режији демонстранти блокирају центар главног града и спавају у импровизованом шаторском насељу каква ничу само тамо где Американци улажу новац у дестабилизацију држава и њихових режима.

        Пашињау је све ишло добро до јуче поподне када је пао на бодљикаву жицу коју је поставила полиција, па је завршио у болници. Међутим, данас се вратио „на поприште“.

        Са својом „војском“ је окружио зграду парламента и блокирао више владиних институција.

        То није спречило посланике да приступе избору премијера и владе.

        Пашињан је одмах по „устоличењу Саргсјана“ објавио да са својима започиње „мирну плишану револуцију“. Уз објашњење:

        „У земљи сазрева револуционарна ситуација. У градовима Гимри, Иџеван, Ванадзор, Капан и Метсамор учесници протеста већ блчокирају улице и међународне саобраћајнице. Људи су престали да иду на посао. Почели су масовни штрајкови“.

        Убрзо потом је изјавио да ће бити формиран „комитет плишане револуције“ и да ће локалне комитете имати по целој земљи. Још је истакао:

        „Револуционарни комитети ће ићи на победу. нема одустајања. Први задатак ће им бити да блокирају институције. Полиција ће убрзо почети да делује по њиховим налозима. У Јеревану од 18. априла уводимо пропусне пунктове за представнике власти.“.

        За избор Саргсјана за премијера гласало је 77 посланика, а само 17 је било против.

        Полиција се у почетку уздржавала од примене силе, али је је јуче употребила сузавац и шок-бомбе.

        Повређено је било 40 демонстраната и шест полицајаца.

        Данас је у Јеревану било 80 ухапшених. Полиција је од организатора затражила да прекину протесте, а родитељима посаветовала да не дозвољавају деци да у има учествују.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари