Азербејџан поново схватио да нема ништа од победе над Јерменима „левом руком”

МОСКВА ОДОБРИЛА ЈЕРЕВАНУ ПОВЛШЋЕНИ КРЕДИТ ОД 200 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА КУПОВИНУ ОРУЖЈА

  • Јерменија ће добити вишецевне ракетне бацаче 9К58 Смерч, преносне системе ПВО Игла-С, системе за пасивно радио-техничко извиђање Автобаза-М, тешке бацаче пламена ТОС-1А Солнцепјок, оклопна возила Тигр, противтенковске ракетне системе Конкурс-М, противтенковске бацаче граната РПГ-26, стрељачко оружје, мотори и нишани за тенкове Т-72...
  • Јерменија и Нагорно-Карабах успели су да стекну предност у области оперативно-тактичког ракетног наоружањаЈереван и Степанакерт на располагању имају знатно већи број оперативно-тактичких ракетних система Точка-У, као и најмање осам оперативно-тактичких ракетних система Скад-Б и 32 ракете за њих. Скадови” имају солидан домет и могу да долете практично до сваке мете на територији Азербејџана
  • У случају обнављања ратних дејстава, страна која се брани (Јерменија и Нагорно-Карабах), ослањајући се на ешелонска утврђења изграђена у протеклих 20 година, може успешно да зауставља нападе противника, претворивши рат у позициону кланицу, у којој се граница неће значајно померити, а велике губитке ће имати обе стране

         Пише: Леонид НЕРСИСЈАН

         РУСИЈА је званично доделила Јерменији повлашћени кредит за набавку војне технике у износу 200 милиона долара.

         При том је објављен списак технике коју ће купити кавкаски савезник Москве: биће набављени вишецевни ракетни бацачи 9К58 „Смерч” с муницијом за њих, преносни системи ПВО „Игла-С”, систем за пасивно радио-техничко извиђање „Автобаза-М”, тешки бацачи пламена ТОС-1А „Солнцепјок”, оклопна возила „Тигр”, противтенковски ракетни системи „Конкурс-М”, противтенковски бацачи граната РПГ-26, стрељачко оружје, мотори и нишани за тенкове Т-72 и борбена возила пешадије, средства за везу, различита инжењерска техника и теретна возила „КАМАЗ”.

         Сву ту технику Јерменија ће почети да плаћа 2018. године у рубљама, уз претходно дати аванс од 10 одсто за сваки уговор.

         Камата за кредит износиће три одсто, a биће исплаћен у року од 10 година.

         За планове РФ да испоручи Јеревану та средства сазнало се још у јулу 2015. године, пре него што су односи Москве и Анкаре достигли тачку усијања. Зато су испоруке оружја пре везане за сукоб Бакуа и Јеревана, него за руски притисак на Турску — иако, наравно, било какво јачање Оружаних снага Јерменије тешко да може да буде по вољи Анкаре.

         Тај посао, с обзиром да Јерменија купује руску технику по домаћим ценама и у рубљама (то је веома повољно, узимајући у обзир девалвацију руске валуте), приметно утиче на војну равнотежу између Јерменије и Нагорнокарабахске Републике, с једне стране, и Азербејџана, с друге стране.

         Да бисмо проценили те промене, погледајмо однос снага пре и после наведених испорука.

         Погледајмо прво Оружане снаге Азербејџана: Баку је последњих година успео да закључи неколико важних уговора, између осталог, да набави велику количину оклопних возила и артиљерије од Русије. Међутим, успео је да оствари само одређену квалитативну предност у одређеним областима.

         При том је интересантно да са квантитативног аспекта предности није ни било и нема је. То је због озбиљних количина технике која се испоручује Јерменији из складишта РФ по повлашћеним ценама — за чланице ОДКБ. Та техника ни раније није била нова — тенкови Т-72Б, оклопни транспортери БТР-80 итд.

         Отуда одређена квалитативна предност Азербејџана — на пример, обе земље имају најмање по 400 тенкова (у случају Јерменије и Карабаха, већи део се налази у саставу Армије за одбрану Нагорнокарабахске Републике и нигде није пријављен).

         При том, 100 Азербејџанових тенкова су најмодернији руски Т-90. Исто важи и за 100 борбених возила пешадије БМП-3 која је Азербејџан купио од Русије. Што се тиче артиљерије, ситуација је такође слична: укупан број „цеви” није лако израчунати, али је он велики на обе стране, међутим, Азербејџан је добио одређени број руских самоходних хаубица Мста-С калибра 152 милиметара (18 комада).

         Највећу предност (осетну) ОС Азербејџана имале су када су у питању тешки вишецевни бацачи ракета — та земља је досад на располагању имала 30 вишецевних ракетних бацача „Смерч”, калибра 300 милиметара, од којих је 18 релативно скоро било испоручено из Русије; 18 тешких бацача пламена ТОС-1А „Солнцепјок”, а има и уговор за одређену количину турских тешких вишецевних ракетних бацача Kasirga.

         Јерменија је могла да им супротстави, према различитим подацима, 4-8 кинеских тешких вишецевних бацача ракета WM-80, као и шест кинеских копија „Смерча” AR1A (према подацима Центра за анализу светске трговине оружјем). Сада ће предност бити практично анулирана — још није познат тачан број, али ће Јеревану највероватније бити испоручен најмање дивизион „Смерчова” (12 лансера).

         Та категорија оружја је крајње опасна за цивилно становништво и градску инфраструктуру — док против добро заштићене и укопане пешадије и технике она није увек најефикасннија (постоји искуство ЛНР и ДНР, против чијих оружаних снага су више пута коришћени „Смерчови”).

Председник Јерменије Серж Саркисјан са карабахским генералима

         Међутим, град као што је Степанакерт (главни град Нагорног Карабаха - помоћу њих се може уништити. Али, одсад би Азербејџанци ризиковали -симетрични удар по Ганџи, па ће војно руководство у Бакуу двапут да размисли пре него донесе такву несмотрену одлуку.

         С друге стране, Јерменија и Нагорно-Карабах успели су да стекну предност у области оперативно-тактичког ракетног наоружања — Јереван и Степанакерт на располагању имају знатно већи број оперативно-тактичких ракетних система „Точка-У”, као и најмање осам оперативно-тактичких ракетних система „Скад-Б” и 32 ракете за њих. „Скадови” имају солидан домет и могу да долете практично до сваке мете на територији Азербејџана, сви системи и ракете су модернизовани.

         Што се тиче могућности ратног ваздухопловства, оне су код Азербејџана несумњиво веће, међутим, с озбиром на велику концентрацију система ПВО на територији Јерменије и Карабаха, укључујући 5−6 дивизиона С-300, авијација коју на располагању има Баку апсолутно није довољна за вођење борбених дејстава изнад територије противника.

         С друге стране, и снажна ПВО Азербејџана лако може да неутралише малобројну јерменску авијацију, коју чине јуришни авиони Су-25 и хеликоптери Ми-24.

         Међутим, набавка система „Автобаза-М”, који је способан да у пасивном режиму (без емитовања икаквог зрачења, за разлику од радара, што омогућава да остану потпуно скривени од средстава за извиђање противника) детектује ваздушне циљеве на растојању већем од 200 км, омогућава да се обезбеде системи С-300, који сада могу да укључују своје радаре већ знајући локацију противника и муњевито отворе ватру по њему, без превременог откривања свог положаја.

         Што се тиче бројности људства — ту, зачудо, разлике нису толико велике — 60−70 хиљада код Оружаних снага Јерменије и Армије за одбрану Нагорнокарабахске Републике, а око 70 хиљада код Азербејџана (не рачунајући ратну морнарицу), али Баку има много више војника у резерви.

         Такав однос снага указује да, у случају обнављања ратних дејстава, страна која се брани (Јерменија и Нагорно-Карабах), ослањајући се на ешелонска утврђења и инжењерске грађевине изграђене у протеклих 20 година, може успешно да зауставља нападе противника, претворивши рат у позициону кланицу, у којој се граница неће значајно померити, а велике губитке ће имати обе стране.

         Такав однос снага довешће до непредвиђених последица по зараћене стране, а нарочито неће бити схваћен у Азербејџану, где где власт већ много година тврди да може да победи Јермене „левом руком”. Поред свега осталог, пале цене нафте озбиљно су смањиле војни буџет Азербејџана, а девалвација маната учинила је страну технику и резервне делове знатно скупљим — зато је Бакуу сада знатно теже да купује „све што се креће”.

         Изгледа да се „реванш” поново одлаже и, вероватно, за дуже време. Истина, тешко да ће због тога бити мање претњи и пушкарања на граници.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари