ВЕНИЗЕЛОС: Немачка је зарадила на грчкој кризи

Донедавни грчки министар финансија интервјуу листу Spiegel

* Грчки политичари су и нешто раније ушли у расправу са немачким министром финансија Волфгангом Шојблеом, након што је овај Грчку упоредио са «буретом без дна». Тако је грчки председник Каролос Папуљас упитао: «Ко је тај господин Шојбле да вређа Грчку?»

         НЕМАЧКА је зарадила на грчкој кризи, изјавио је у интервјуу листу Spiegel Евангелос Венизелос који је у марту дао оставку на место министра финансија Грчке и постао председник левичарске партије ПАСОК која улази у владајућу коалицију.

         Између Грчке и Немачке постоји низ трвења поводом програма кредтног спасавања Грчке од банкротства. Немачка је водећи донатор  два пакета подршке које су Грчкој дале ЕУ и ММФ у износу око 240 милијарди евра. Треба нагласити и да је Берлин одиграо главну улогу у отписивању грчког дуга пред приватним кредиторима у износу 100 милијарди евра. Међутим, многи су у Грчкој незадовољни неадекватним великим кресањима задара, пензија и јавне потрошње под притиском Ангеле Меркел и министра финансија Немачке Волфганга Шојблеа.

         «Немачки министар финансија може да узима новац практично бескаматно, а да те исте паре даје на кредит уз камате» - рекао је Венизелос. По његовим речима Немачка је зарадила на тај начин око 400 милиона евра у последње две године.

         Током дужничке кризе у зони евра, камате на немачке облигације су наставиле да падају на фону раста прихода на хартије од вредности у земљама периферије. Грчка је постала прва земља која је лишена могућности да позајми новац под таквим тржишним каматама и прибегла је узимању кредита у ЕУ и ММФ по неупоредиво вишим каматама.

         Теоретски, Немачка и друге земље заиста треба да зараде на кредитима који су дати Грчкој. Међутим, многи аналитичари изражавају бојазан да такав програм отписивања грчког дуга  према приватним кредиторима неће у довољној мери смањити дуг земље и да ће се Грчка брзо наћи у ситуацији да мора затражити ново реструктурирање дуга према ММФ-ом и другим земљама зоне евра.

         Грчки политичари су већ нешто раније ушли у расправу са Волфгангом Шојблеом, након што је немачки министар Грчку упоредио са «буретом без дна». Тако је грчки председник Каролос Папуљас упитао: «Ко је тај господин Шојбле да вређа Грчку?».

         Антинемачка расположења су ширико распрострањена по Грчкој и често се користе за унутарполитичку борбу, а посебно пред парламентарне изборе који ће бити одржани већ током маја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари