Самарас добио мандат за формирање владе

ИМА НАМЕРУ ДА ПРВО ПРЕГОВАРА СА ХАРИЗМАТИЧНИМ

ВОЂОМ СИРИЗЕ АЛЕКСИСОМ ЦИПРАСОМ

  • Радићу на формирању владе националног спаса са партијама које верују у европски курс наше земље и у евро - објавио је лидер Нове демократије Антонис Самарас

           ЛИДЕР грчке десноцентристичке Нове демократије, Антонис Самарас, добио је од шефа државе Каролоса Папуљаса мандат за формирање владе.

           Нова демократија је добила 29,66 одсто гласова и 129 места у националном парламенту који чини 300 посланика. Другопласирана је леворадикална Сириза са 26,89 (71 посланичко место), трећи је левоцентристички ПАСОК са 12,28 (33 мандата), Независни Грци су четврти са 7,51 (20 посланика9, а пета неофашистичка Златна зора са 6,92 одсто освојених гласова на ванредним изборима (18 посланика).

           Самарас је саопштио да ће прво разговарати са лидером Сиризе Алексисом Ципрасом, али је мало вероватно да ће доћи до нагодбе.

           Следећи Самарасов саговорник биће вођа ПАСОК Евангелос Венизелос који је у првим сатима после избора стављао до знања да неће у владу без Сиризе, али се потом сам кориговао.

           „Радићу на формирању владе националног спаса са партијама које верују у европски курс наше земље и у евро” - објавио је Самарас.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари