САМАРАС: Чим крене привредни раст, више неће бити мера штедње

А ПОСЛЕ ШЕСТ ГОДИНА РЕЦЕСИЈЕ, РАСТ СЕ У ГРЧКОЈ ОЧЕКУЈЕ ТЕК 2014.

Антонис Самарас

  • Грчка треба да укине 25 хиљада радних места у јавном сектору ове године и укупно 150 хиљада до краја 2015. године

        „НЕЋЕ више бити мера штедње. Чим привредни раст буде остварен, почеће мере олакшања“, поручио је Грцима премијер Антонис Самарас.

       Он је, међутим, указао да грчка економија још није изашла са „интензивне неге“.

       Представници такозване тројке кредитора, Европске уније (ЕУ), Европске централне банке (ЕЦБ) и Међународног монетарног фонда (ММФ), тренутно у Атини проверавају шта је Атина и са каквим ефектима предузела да испуни обавезе у оквиру програма помоћи која јој је одобрена.

       Грке тек чека смањење броја запослених у јавном сектору, убрзање приватизације и докапитализација четири највеће банке. Према условима договореним у оквиру програма помоћи, Грчка треба да укине 25 хиљада радних места у јавном сектору ове године и укупно 150 хиљада до краја 2015.

       Инспектори тројке продужили су боравак у Атини за још једну седмицу и отказали заказани састанак са Самарасом. Он је, међутим, навео да нема проблема у преговорима.

       Презадужена Грчка пролази кроз шесту годину рецесије и ослања се на пакет међународне помоћи да би избегла банкрот. Повратак привредног раста, раније прогнозиран за прошлу годину, сада се не очекује пре 2014.

       ЕУ и ММФ су, од 2010, за помоћ Грчкој одвојили 240 милијарди евра. Исплата наредне транше помоћи, вредне 2,8 милијарди, предвиђена је за крај марта.

„Молотовљеви коктели“ на полицијску станицу у Атини      

               

       ГРУПА од 15-20 младића напала је „молотовљевим коктелима“ полицијску станицу у центру Атине.

       У инциденту нема повређених, мада су запаљена два мотоцикла.

       Грчка полиција је саопштила да је десет „молотовљевих коктела” бачено на станицу и мотоцикле од којих је један полицијски. Ватра је брзо угашена, а нападачи су успели да побегну.

       Полицијске станице у Грчкој често су мета напада насилних анархиста, углавном „молотовљевим коктелима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари