Паљба по резиденцији немачког амбасадора у Атини

НАПАДАЧА БИЛА НАЈМАЊЕ ДВОЈИЦА, ИСПАЛИЛИ 60 МЕТАКА,

АЛИ НИКО НИЈЕ ПОВРЕЂЕН

         У АТИНИ је нападнута резиденција немачког амбасадора Волфганга Долда.        

         Непознати нападачи су отворили ватру из јуришне пушке, али нико није повређен.Упркос томе што је пронађено око 60 чаура и што су најмање 4 метка погодила улазна метална врата суперобезбеђене резиденције која се налази у северном предграђа главног града Грчке.

         Неименовани грчки полицијски функционер открио је да су у нападу учествовала најмање двојица нападача.

         Антинемачка расположења су у Грчкој све снажнија како се у тој земљу продужава тешка економска криза са рекордном незапосленошћу и опадањем животног стандарда. Многи Грци директног кривца за све то виде управо у Немачкој која и даље инсистира на драстичним резовима у њиховој земљи.

         Немачка је, уосталом, највећи поједини учесник кредитном аранжману за Грчку од око 240 милијарди евра који Атина користи од 2010. до данас како би се „спасила“ од банкрота.

         Ово није први пут да је резиденција немачког амбасадора мета напада. Да подсетимо: 1999. је тада још активна група „17. новембар“ испалила гранату на кров резиденције.

         Грчки премијер Антонис Самарас телефонски је Долду, који се налазио у резиденцији за време напада, пренео да осуђује тај „кукавички чин“

         Немцу се извинио и министар спољних послова, Евангелос Венизелос, рекавши:

         „Онај ко је пуцао на резиденцију амбасадора Немачке - гађао је грчки имиџ у свету. Није случајно што је то учинио свега неколико дана пре него што Грчка треба да преузме функцију председништва у ЕУ“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари