Меркел предложила Грцима да одрже референум о останку у еврозони

У ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ СА ШЕФОМ ГРЧКЕ ДРЖАВЕ КАРОЛОСОМ ПАПУЉАСОМ

  • Лидере грчких партија са иницијативом Меркелове упознао вд премијера Пикраменос. Обавестио их је да је „женски Бизмарк“ показао спремност - у име Берлина и Брисела - да ЕУ Атини помогне, ако остаје у еврозони, „у стимулисању економског раста и борби против незапослености“
  • Грчком народу није потребан референдум да би потврдио свој избор у корист евра - избор који је већ једном заштитио по цену крвавих жртава - већ је саопштио лидер Нове демократије Антонис Самарас

          НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел предложила је Грцима - у телефонском разговору са Каролосом Папуљасом - да истовремено са ванредним парламентарним изборима заказаним за 17. јуни одрже и референдум о останку земље у еврозони или изласку из ње.

          Ово је открио портпарол грчке владе Димитрис Циодрас. Он је, међутим, одмах ставио до знања:  да заказивање свенационалног референдума - поготово о тако крупном питању - није у компетенцији техничке владе вд премијера Панајотиса Пикраменоса.

          Лидере грчких партија са иницијативом Меркелове упознао је сам Пикраменос. Обавестио их је да је „женски Бизмарк“ показао спремност - у име Берлина и Брисела - да ЕУ Атини помогне, ако остаје у еврозони, „у стимулисању економског раста и борби против незапослености“.

          Симптоматично је да портпарол немачке владе Георг Штрајтер, који је такође саопштио да је Меркелова телефонирала шефу грчке државе, није рекао ни реч о сугерисању грцима да изађу на референдум.

          Референдум је, иначе, предлагао и бивши грчки премнијер Јоргос Папандреу.

          Самој идеји се - што је такође индикативно - одмах супротставио Антонис Самарас, лидер Нове демократије која је на изборима 6. маја освојила највише гласова и мандата.

          „Грчком народу - нагласио је Самарас - није потребан референдум да би потврдио свој избор у корист евра - избор који је већ једном заштитио по цену крвавих жртава. Грци заслужују поверење својих европских партнера, а иницијатива госпође Меркел, поготово што је дошла у новом предизборном периоду, није нимало срећна и не може да буде прихваћена“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари