Грчка упозорила Турску да ће бранити своја суверена права у Егејском мору

НАСТАВЉА СЕ СТАРИ СПОР

ОКО КОРИШЋЕЊА ПОМОРСКЕ „ЕКСКЛУЗИВНЕ ЕКОНОМСКЕ ЗОНЕ”

         ГРЧКА влада је обзнанила да ће бранити сва суверена права своје државе која проистичу из међународног права, саопштило је министарство спољних послова у Атини поводом спора који има са Турском око коришћења „ексклузивне економске зоне” у Егејском мору.

         „Министарство спољних послова је обавештено у вези са нотом коју је Турска упутила Уједињеним нацијама као одговор на ноту Грчке. Турска је опет поновила своје добро познате ставове”, саопштило је министарство у Атини касно синоћ.

         У међувремену се огласио и шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу који је оценио да спор око одређивања границе ексклузивне економске зоне у Егејском мору, уз друга „осетљива питања”, може бити решен уз нов приступ Атине и Анкаре.

         „Знамо да постоје различита гледишта. Важно је да ли ћемо пустити да то постане препрека, попут Берлинског зида, што није одрживо, разумно нити морално”, рекао је Давутоглу у интервјуу грчком дневнику „Катимерини”.

         Истичући да се билатерални односи развијају у позитивном смеру, Давутоглу је навео да Турска и Грчка могу да „раде заједно”, уз исказивање поштовања према правима друге стране.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари