Грчка поручила Немачкој да нема намеру да се одрекне ратне одштете

ИЗЈАВА ПОРТПАРОЛА ГРЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ГРИГОРИСА ДЕЛАВЕКУРАСА

  • Према рачуници Манолиса Глезиса, Трећи Рајх је Грцима нанео штету у вредности 108 милијарди евра

        ГРЧКА нема намеру да одустане од захтева да јој Немачка плати одштету за Други светски рат - обзнанио је портпарол Министарства иностраних послова у Атини Григорис Делавекурас.

        Била је то официјелна реакција грчке дипломатије на изјаву Министарства иностраних послова Немачке да је „питање репарација ликвидирано“ јер је Берлин „већ исплатио све што је требало“.

        Немачка је по Париском мировном споразуму из 1946. била дужна да Грчкој исплати (у ценама из 1938.) нешто више од седам милијарди долара, што је сума равна данашњих 108 милијарди евра - израчунао је грчки политичар Манолис Глезос (89) који је ’41. скинуо немачку заставу са Акропоља. Додао је да званични немачки став показује „незнање историје и изазива гнев“.

        Стотине хиљада Грка су биле убијене или су умли од последица немачке окупације у периоду 1941-1944. Међутим, Немачка је главни донатор пакета помоћи Грчкој ЕУ и ММФ од 240 милијарде евра.

        „Да не буде никаквих недоумица, понављам да се Грчка никада није одрекла ратне одштете и нема намеру ни да то учини“, подвукао је Делавекурас који је открио да је исту позицију шефовима дипломатија ЕУ пренео и грчки министар Ставрос Димас.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари