ГРЧКА: Чувари плантаже јагода ранили 35 радника из Бангладеша

ТРАЖИЛИ ДА ИМ ГАЗДА ИСПЛАТИ ЗАРАЂЕНИХ ДО 200.000 ЕВРА,
А УПАЛИ У ЗАСЕДУ ПОСЛЕ КОЈЕ ЈЕ ПОЧЕО „ЛОВ”

       НАОРУЖАНИ чувари једне грчке плантаже јагода на Пелопонезу пуцали су из ловачког оружја на групу незадовољних радника из Бангладеша и ранили њих 35. 

      Грчки медији данас пишу да се напад догодио јуче поподне када су страни радници протестовали захтевајући плате које им грчки власник плантаже дугује већ више од шест месеци.

      Кад су радници пришли управној згради плантаже, чувари су их сачекали у заседи и запуцали с три стране. Рањеници су се превијали на земљи, а оне који су бежали, чувари су јурили по пољима јагода и пуцали у њих.

      Док је полиција стигла, тројица наоружаних чувара су побегла. Рањеници су у болници, петорица с тешким ранама.

      Полугодишњи дуг власника плантаже који је прошле ноћи ухапшен, износи 750-1.000 евра по раднику, односно укупно између 150.000 и 200.000 евра за око 200 ангажованих људи.

      Неа Манолада, на северозападу Пелопонеза, назива се и „грчким царством јагода“ због велике производње тог воћа. Извози се по повољним ценама због, како кажу грчки медији, „ропског рада страних радника“ што локалне власти толеришу, те у последњих више од пет година није завршен ни један од 155 судских поступака против власника плантажа, пише атински лист „Елефтеротипија“. 

      Не само што раде илегално, даноноћно, лоше плаћени и уз оружану принуду, већ им газде од плате одбијају „станарину“ за групни смјештај у баракама крај пластеника с јагодама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари