Грчка ће затражити нове преговоре са кредиторима

Мадрид као инспирација за Атину - кад може Шпанија, можемо и ми

          ПОВОЉНИ услови међународне помоћи Шпанији охрабрили су грчке политичаре да поверују да ће и њихова земља моћи да затражи и добије боље услове од кредитора.

          Грчка радикална лева коалиција СИРИЗА, која заснива кампању на обећању да ће поништити уговор о условима за добијање пакета помоћи и захтевати боље услове, саопштила је да је шпански договор показао да мере штедње које су наметнули инострани кредитори нису успеле.

          И лидер конзервативаца, Антонис Самарас, изјавио је да је шпански споразум доказ да Грчка може више добити у новим преговорима са партнерима из Европе него сукобљавајући се с њима.

          Већина Грка жели да задржи евро, али и да се ослободи оштрих мера штедње које су наметнуте као услов за добијање помоћи која их је у марту спасла банкрота.

          Нова демократија и социјалистички ПАСОК имају за циљ да убиједе бираче да би изборна победа СИРИЗА-е гурнула земљу у пропаст и избацила је из зоне евра.

          Последње анкете су показале да је Нова демократија мало испред СИРИЗА-е, односно да ће обе партије освојити око 25 одсто гласова.

          Лидери партија су упозорили да би и након ових избора могао да се понови застој виђен у мају, када ни једна од партија није успела да формира владу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари