Fitch снизио дугорочни рејтинг Грчке до нивоа "ССС"

Рејтинзи свих земаља еврозоне биће смањени уколико је Атина напусти због политичке кризе

          МЕЂУНАРОДНА агенција за оцену кредитног рејтинга Fitch смањила је `дугорочни рејтинг банкротства емитента Грчке` у националној и локалној валути до "ССС" са "В-", као и краткорочни рејтинг земље у локалној валути до нивоа "С" са нивоа "В", саопштавају агенције.

          Осим тога, Fitch је предвидео плафон у рејтингу Грчке до нивоа "В".

          Претходног пута, 13. марта, Fitch је био повисио дугорочни рејтинг банкротства емитента Грчке у страној и локалној валути до нивоа "В-" са стабилном прогнозом о "ограниченом банкротству" ("RD").

          «Смањење сувереног рејтинга Грчкој одражава повећани ризик јер Грчка не може да очува чланство у Европској монетарној унији. Грчка је продемонстрирала за време парламентарних избора 6. маја одсуство жеље да поштује оштре мере у области економије и немогућност формирања владе, као и одсуство друштвене и политичке подршке програмима ЕУ и ММФ за допунску помоћ Грчкој у износу од 173 милијарде долара» - саопштава Fitch.

          Аналитичари ове агенције сматрају, да у случају да, после нових избора у Грчкој, заказаних за 17. јун, влада одлучи да не настави програме штедње буџетских средстава и спровођење структурних реформи, Грчка ће, највероватније, напустити зону евра. То ће се негативно одразити на приватни сектор у земљи, што може да изазове и то да Грчка не буде у стању да извршава своје обавезе пред међународним кредиторима.

          Агенција је саопштила да ће рејтинзи свих земаља еврозоме бити смањени уколико Грчка је напусти због политичке кризе или због немогућности да и даље испуњава своје финансијске обавезе према кредиторима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари