Девалвирана драхма се враћа у суботу

Швајцарска и америчка банка о последицама банкротства Грчке

  • Грчка ће увести мере за спречавање преливања новца из банака у друге државе или у кућне благајне, па ће бити пооштрене контроле на границама, а можда ће бити затворени и сви банкомати

      БРИСЕЛ, (ФоНет) - Швајцарска банка УБС и америчка Ситигрупа направиле су два сценарија последица банкрота Грчке, по којима би банкрот државе прве године сваког Грка коштао око 11.500 евра, а наредних година по 4.000 евра, а потом би се вратила у употребу драхма, уместо евра.

      Најбољи дан за објаву банкрота је субота, јер су тада финансијска тржишта и банке затворене, па би се спречио бег новца из земље, наводи се у сценаријима ове две финансијске институције.

      Обавезе према повериоцима биће репрограмиране, на начин да они који су позајмљивали новац банкама и компанијама могу очекивати само 25 одсто од уложеног.

      Одмах после објаве банкрота, биће уведена нова монета, односно вратиће се у употребу грчка драхма, али знатно девалвирана.

      Ситигрупа предвиђа девалвацију до 40 одсто, а УБС до 60 одсто у односу на садашњу вредност евра.

      Грчка ће увести мере за спречавање преливања новца из банака у друге државе или у кућне благајне, па ће бити пооштрене контроле на границама, а можда ће бити затворени и сви банкомати.

      Према проценама ове две финансијске институције, остали грађани Европе ће такође осетити грчки банкрот, посебно Немци.

      После проглашења банкрота могући су немири, што може довести и до јачања диктаторских опција и питања будућности државе, наводе УБС и Ситигрупа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари