Атински дворац 2015. постаје Музеј грчке народне уметности

МУЗЕЈСКИ КОМПЛЕКС ЧИНИЋЕ ЈОШ 18 ЗГРАДА, КОЈЕ СА ДВОРЦЕМ

ЧИНЕ АМБИЈЕНТАЛНУ ЦЕЛИНУ ИЗ ВРЕМЕНА ТУРСКЕ ВЛАДАВИНЕ

Монастираки

        АТИНСКИ дворац са 18 других зграда, које са њим чине амбијенталну целину а сачуване су из времена турске владавине, постаће Музеј грчке народне уметности.

       По одлуци Централног археолошког савета Грчке музеј ће бити отворен 2015. године.

       Ова четврт, коју називају „Квартом чуда“, налази се у најстаријем делу Атине - Монастиракију - који се спаја са северним делом Акропоља.

       Музеј ће сведочити о грчкој култури у периоду од 1750. до 1960. г., с циљем да прикаже везу између духовног наслеђа из прошлости и савремене Грчке. У музеју ће бити изложени предмети из свакодневног живота, унутрашња декорација различитих зграда, узорци шивења и ткалачких заната, инструменти, ликови грчког народног позоришта сенки Карагиозис.

       Аутори имају намеру да за експозицију користе и савремене технолгије - интерактивне карте, дигиталне дисплеје за демонстрацију сачуваних кадрова старих филмова и журнала. Специјално дигитално огледало омогућиће посетиоцу да „проба“ традиционалну одећу Грка из разних делова земље.

       У плану је и отварање биоклиматског музеја у академији страрогрчког филозофа Платона јер ће 2013. године у Грчкој бити одржан Светски филозофски конгрес.

       Овај музеј ће бити пројектован и саграђен тако да користи минималне количине енергије, а уместо отвореног паркинга биће изграђен подземни за 160 аутомобила.

       Тренутно је у припреми међународни архитектонски конкурс за најбољи пројекат музеја.

       Изградња два огромна музеја треба да додатно побољша међународни имиџ Атине и да привуче нове туристе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари