АТИНА: Похапшени лидер, четири посланика и девет чланова Златне зоре

ПРЕТХОДНО ПОКРЕНУТА ПОЛИЦИЈСКА ИСТРАГА АКТИВНОСТИ ЗЛАТНЕ ЗОРЕ

ПОСЛЕ УБИСТВА МУЗИЧАРА АНТИФАШИСТЕ ПАВЛОСА ФИСАСА

Никос Михалолиакос

  • Никос Михалолиакос (56) ухапшен под оптужбом да је оснивао криминалну организацију

         ЛИДЕР Златне зоре Никос Михалолиакос, четири посланика и девет чланова те ултрадесничарске партије ухапшени су у Грчкој, саопштила је данас полиција.

         Михалолиакос (56) је ухапшен под оптужбом оснивања криминалне организације.

         Како је пренео Би-Би-Си, међу ухапшенима је и портпарол Златне зоре Илијас Касидиарис.

         Златна зора је позвала присталице да протестују испред штаба полиције у Атини, запретивши да ће „узвратити ударац“, навео је ББЦ.

         Агенције су раније, извештавајући о хапшењу Михалолиакоса, пренеле да се очекује још налога за хапшење.

         Хапшења су уследила након што је покренута свеобухватна полицијска истрага активности Златне зоре, после убиства 34-годишњег хип-хоп музичара Павлоса Фисаса, које је 18. септембра починио присталица те партије.

         Златна зора је демантовала да има било какве везе са тим убиством.

         Та партија је јуче запретила да ће унети пометњу на политичку сцену у Грчкој тако што ће својим посланицима наложити да иступе из парламента, пошто је полиција спровела истрагу о њеним активностима.

         „Искористићемо сва средства у складу са нашим уставним правима како бисмо одбранили политичку част... Уколико ова земља уђе у круг нестабилности, биће одговорни они који демонизују Златну зору, а не ми“, рекао је лидер партије Никос Михалолиакос

         Овај потез могао би да доведе до допунских избора у 15 региона широм земље, а уследио је пошто истражитељи настоје да докажу да су чланови Златне зоре повезани са убиством антифашистичког музичара прошле недеље, напоменула је агенција АФП.

         Допунски избори могли би да угрозе коалициону владу премијера Антониса Самараса, која има малу већину од 155 од укупно 300 посланика, док Златна зора у парламенту има 18 посланика.

         Истовремено, посланици ове партије затражили су од Врховног суда да покрене истрагу о партији ПАСОК и поднели су документацију о наводним кривичним делима административних органа, истакнутих званичника и посланика која се тичу финансијске управе државом од 2007. до 2010. године, јавила је грчка агенција АНА.

         Након убиства Фисаса, грчки медији су јавили да је пет истакнутих официра полиције смењено са функција након што је влада наложила хитну истрагу о наводним везама Златне зоре са полицијом и војском.

         Министарство за јавни ред је саопштило да су шефови специјалних полицијских снага, унутрашње безбедности, одељења за организовани криминал, оружје и експлозив и дивизије за брзо деловање, прераспоређени на друга радна места док траје истрага о наводима грчких медија да је полиција помагала Златној зори у криминалним радњама.

         Златна зора је на изборима прошле године освојила скоро седам одсто гласова.

         Истраживање групе РАШ за лист „Елефтерос типос“ показало је да Златна зора губи подршку јавности после убиства музичара.

         Иако и даље трећа по популарности, ултрадесничарска партија изгубила је гласове 2,5 одсто анкетираних.

         Скоро осморо од 10 анкетираних окарактерисали су Златну зору као „фашистичку“ и „злочинацку организацију“, док близу 80 одсто не верује њиховом демантију умешаности у убиство и сматра да влада треба да делује брзо и законом заустави њихову активност.

         Притом, 40,8 одсто анкетираних не сматра да присуство те партије у политичком животу представља претњу демократији.

         Златна зора освојила је 18 од 300 мандата у скупштини на прошлогодишњим парламентарним изборима.

(Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари