Атина може затражити од Немачке да јој врати 11 милијарди евра ратног зајма

САМАРАСОВА ВЛАДА ЈОШ ДРЖИ ПОД КЉУЧЕМ ИЗВЕШТАЈ ЕКСПЕРТСКЕ КОМИСИЈЕ, АЛИ...

  • У Грчкој последњих година јача и струја која тражи да Атина од Берлина затражи и исплату најмање сто милијарди евра компензације за штете које је земљи нанела немачка армија

         КОМИСИЈА експерата која је радила по налогу грчког Министарства финансија, припремила је извештај на 160 страна у којем се тврди да је Немачка дужна Атини 11 милијарди евра још од Другог светског рата.

         Објављујући главни закључак поменуте комисије грчке владе, немачки недељник Der Spiegel је подсетио своје читаоце да је Грчка у то време била под немачком окупацијом и да су окупационе власти расписале принудни зајам који је из Грчке извукао један и по билион тадашњих грчких драхми.

         Део тог зајма био је намењен Мусолинијевој Италији, а његово враћање требало је да започне по завршетку рата. Наравно, ни Хитлер ни Мусолини нису по завршетку великог рата више били у прилици да било коме било шта враћају, па су и Грци остали кратких рукава.

         Експертска комисија је радила три месеца, а влада Антониса Самараса је претходних дана на њен извештај ставила ознаку „пов.”. Међутим, утицајна Коалиција радикалне левице СИРИЗА, чији је лидер Алексис Ципрас, већ тражи не само да се налази комисије објаве, него и да Атина од Берлина затражи – враћање зајма.

         Грчка штампа наводи да чланови комисије чињенице до којих су дошли сматрају „неспорним”. Чак наглашавају да ће Немачка – ако јој Атина упути званични захтев – тешко одбити да тај дуг врати.

         У Грчкој последњих година јача и струја која тражи да Атина од Берлина затражи и исплату најмање сто милијарди евра компензације за штете које је земљи нанела немачка армија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари