АТИНА: Жестоки сукоби демонстраната с полицијом испред парламента

НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ВЛАДИНИХ МЕРА ШТЕДЊЕ ИЗАШЛО 80 ДО 100 ХИЉАДА ЉУДИ

  • Демонстранти бацали на полицију молотовљеве коктеле и камење, а ова узвраћала шок бомбама, сузавцем и (први пут у неколико последњих година) воденим топовима
  • Највећи синдикати најавили окупљање и у недељу када ће парламент гласати о буџету за 2013. годину, а и 14. новембра, на дан европског глобалног протеста против оштрих мера штедње
  • Следећа транша кредита од 31,5 милијарде евра, од укупно 240 милијарди, касни већ пет месеци, а без ње, рекао је премијер Антонис Самарас, Грчкој ће 16. новембра нестати новца због чега би морала да прогласи мораторијум на сва плаћања. У том случају влада би била приморана да поново уведе стару валуту, драхму

         ГРЧКИ демонстранти који су вечерас изашли испред зграде парламента у знак протеста против оштрих мера штедње, жестоко су се сукобили са полицијом.

         На улице Атине изашло је 80 до 100 хиљада људи.

         Агенција АП извештава о жестоким сукобима у којима демонстранти бацају на полицију молотовљеве коктеле и камење, а ова узвраћа шок бомбама, сузавцем и (први пут у неколико последњих година) воденим топовима.

         Унутар зграде парламента, у којој посланици треба да гласају о пакету мера који предвиђа уштеду од преко 13 милијарди евра до 2016. године, углавном кроз смањивање плата и пензија и повећање пореза, прекинута је дебата јер су запослени у парламенту започели штрајк због смањивања њихових плата.

         Насиље је избило када је мања група демонстраната покушала да прође барикаде и уђе у зграду парламента.

         Након покушаја пробијања полицијског обезбеђења испред парламента, у суседним улицама је могао да се види дим и мање ватре.

         Ројтерс је јавио да се испред парламента и околним улицама окупило око 100.000 људи, да су поједини узвикивали „борба” и „они пију нашу крв”.

         У Грчкој је настављен генерални штрајк због нових мера штедње а земља је други дан заредом у скоро потпуном застоју.

         Највећи синдикати најавили су окупљање и у недељу када ће парламент гласати о буџету за 2013. годину, а и протестно окупљање 14. новембра, на дан европског глобалног протеста против оштрих мера штедње, јавила је грчка агенција АНА.

         У Грчкој је обустављен јавни превоз, а школе, банке и владине установе нису радиле, док се смеће гомила по улицама.

         Очекује се да ће се мере којима ће се уштедети 13,5 милијарди евра, провући кроз парламент после хитне једнодневне расправе. Али, сваки глас против из владајућег табора или уздржан, могао би озбиљно ослабити коалицију коју предводе конзервативци.

         Следећа транша кредита од 31,5 милијарде евра, од укупно 240 милијарди, касни већ пет месеци, а без ње, рекао је премијер Антонис Самарас, Грчкој ће 16. новембра нестати новца због чега би морала да прогласи мораторијум на сва плаћања. У том случају влада би била приморана да поново уведе стару валуту, драхму.

         Мере о којима се расправља обухватају велика нова смањења плата и пензија, повећање пореза, пензионисање са 67 уместо са 65 година, и то уз лакше отпуштање запослених и премештање, уз принудне одморе запослених у државном сектору који имају трајни радни однос.

         Грчка улази у шесту годину рецесије, уз рекордну незапосленост у ЕУ, од 25 одсто. Опозиционе странке оптужиле су владу да предложеним смањењем пензија и бенефиција гази Устав, и пожалили се да је предлог прописа о новим мерама на неколико стотина страница превише сложен да би се о њему расправљало на само једној седници.

         „Ово је уцена", рекла је посланица главне опозиционе коалиције, Радикалне левице (СИРИЗА), Зои Констандопулу.

         Гласање за владине мере... биће последњи ударац исцрпљеном и намученом друштву", рекао је данас председник Удружења грчких трговаца Василис Коркидис.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари