Јоаникије Додику: Митрополија црногорско-приморска чува идентитет народа и неодвојиви је дио СПЦ

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ СА МИТРОПОЛИТОМ У МАНАСТИРУ ЖДРЕБАОНИК КОД ДАНИЛОВГРАДА

* Милорад ДОДИК: „Данашње вријеме, али и сва времена за српски народ увијек су тражили људе који могу да разумију и понесу народне проблеме на својим леђима и да их на најбољи могући начин рјешавају. Зато и мислим да је ово дио правде која је овдје била потребна. Дошао сам да честитам као човјек који вјерује у СПЦ интегрисану и јединствену, ону која је основни елемент нашег идентитета, Цркву која никада није поклела

* Митрополит ЈОАНИКИЈЕ: Посебно се радујем што сам у манастиру Ждребаоник - код моштију Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве - могао да угостим Милорада Додика. Управо ово је мјесто гдје имамо прилику да се сјетимо наших коријена, традиције и свега што је Митрополија значила у историји Црне Горе, српског народа и СПЦ. Митрополија је наставила континуитет Пећке патријаршије и имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве

___________________________________________________

      У MАНАСТИРУ Ждребаоник код Даниловграда Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије сусрео се са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

       Митрополит Јоаникије је рекао да је српски члан Предсједништва БиХ, у немогућности да присуствује устоличењу на Цетињу 5. септембра, дошао да му честита устоличење.

       „Из Републике Српске увијек чујемо поруке братског помирења”, казао је Владика благосиљајући Додика и Републику Српску и даривајући Додику икону Пресвете Богородице.

       „Данашње вријеме, али и сва времена за српски народ увијек су тражили људе који могу да разумију и понесу народне проблеме на својим леђима и да их на најбољи могући начин рјешавају. Зато и мислим да је ово дио правде која је овдје била потребна. Дошао сам да честитам као човјек који вјерује у СПЦ интегрисану и јединствену, ону која је основни елемент нашег идентитета, Цркву која никада није поклела, калкулисала и увијек је истрајала” рекао је Додик.

       Он је навео да је са неразумијевањем пратио нека дешавања, али да му је нејасно да у „колијевци наше вјере и народа неком смета своја црква“.

       Додао је да ова времена која носе одређене проблеме могу да се лакше схвате и брже ријеше уз сјећање на све оно што је Црква прошла кроз вјекове да би очувала народ.

       „Желим све најбоље, прије свега Митрополиту, а онда и свом вјерујућем народу Црне Горе да их охрабрим да живе у независној Црној Гори, али да њихов идентитет нико не може и не би требало да угрожава”, рекао је Додик.

       Додик је рекао да је народ у Републици Српској и Србији увијек спреман да разговара о свему што је потребно да се помогне народу у Црној Гори и да рјешава проблеме.

       „СПЦ је овдје учинила све да спријечи да се одузму храмови. То је показала кроз подршку народа. У Српској смо као знак подршке организовали литије у Бањалуци и Требињу и давали подршку на различите начине, јер смо сматрали да смо једно и да то једно не може нико да промијени. То једно мора опстати, а једно се зове српски народ и СПЦ”, поручио је Додик.

       Митрополит Јоаникије је рекао да Митрополија црногорско-приморска, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, свједочи вјеру и чува идентитет народа, ничије не отима, нити угрожава било чије право.

       Рекао да га посебно радује што је у манастиру Ждребаоник - код моштију Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве - могао да угости Додика.

       “Управо ово је мјесто гдје имамо прилику да се сјетимо наших коријена, традиције и свега што је Митрополија црногорско-приморска значила у историји Црне Горе, српског народа и Српске православне цркве”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

       Истакао је да је Митрополија црногорско-приморска наставила континуитет Пећке патријаршије и да је имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве.

       „То препознају сви људи који имају имало памети, поштења и образовања да то тако и прихвате, онако како јесте. Ми не желимо да мијењамо историју, ми чувамо коријене, памћење и није ми јасно коме сметају историја Црне Горе и Његош”, додао је Владика Јоаникије.

       Он је истакао да појединим политичарима у данашњој Црној Гори сметају Његошева величина и слава Митрополије црногорско-приморске, која је неодвојиви дио Српске православне цркве од њеног оснивања, од Светог Саве до данас.

       „Када ово говоримо, не желимо да угрожавамо ничија права, не отимамо ничије право, нити имовину, него само свједочимо вјеру и чувамо свој идентитет и своје насљеђе. То се показало понајбоље у вријеме одбране наших светиња када смо имали подршку цијелог православља, укључујући све српске земље, укључујући и Републику Српску гдје су почеле и прве литије подршке и ми то не заборављамо”, рекао је Митрополит Јоаникије.

       Он је додао да не заборавља никада ни личну подршку Милорада Додика “који је увијек гледао са љубављу да помогне колико може Црној Гори”.

       https://mitropolija.com/2021/09/11/mitropolit-joanikije-u-manastiru-zdre...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари