Цунами: Велике светске компаније за седам дана у септембру узеле $150 милијарди кредита

ФИНАНСИЈСКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ ДА СУ ТИМЕ ПОТУКЛЕ СВЕ „ИСТОРИЈСКЕ РЕКОРДЕ“

* Највише су узеле - нешто преко 74 милијарде долара – америчке компаније. Оне се – користећи „време јефтиног новца“ – најбрже и задужују. Остатак су узеле компаније из Европе, Кине и Јапана

* У великим проблемима су и неке светски познате америчке компаније. Америчка рејтинг-агенција Moody's смањила је рејтинг Ford Motor Co. до ниваоа „смеће“. General Electric ужурбано распродаје своје активе да би се расквитао са кредиторима

* Јефтин новац је цене кућа и станова у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску већ дигао „до небеса“ па многи Американци беже у централне државе САД где су некретнине осетно јефтиније

______________________________________________________________________

        ВЕЛИКЕ светске корпорације су за само првих седам дана септембра узеле кредита у висини 150 милијарди долара  и тако обориле све „историјске рекорде.

        Америчке компаније узеле су пракрично половину те суме. Тачније: нешто преко 74 милијарде долара. Оне се – користећи „време јефтиног новца“ – најбрже и задужују.

        Остатак су узеле компаније из Европе, Кине и Јапана.

        Неки ово узимају као знак да је инвестициона активност водећих светских компанија висока и да је са светком екјономијом све у реду. Други упозоравају да ствари стоје – сасвим супротно.

        Указују да је у августу у САД први пут смањена производна активност, а да је продаја готових кућа пала на осмогодишњи минимум.

        Камионски транспорт је за последњих 12 месеци опао за безмало 50 одсто. Зато је у САД за прва три месеца 2019-те банкротирало 640 компанија које се баве камионским транспортом.

        Анкета Langer Research Associates је показала да  60 одсто Американаца економске проблеме САД већ у 2020-ој сматра `вероватним` или ` веома вероватним`.

        У великим проблемима су и неке светски познате америчке компаније.

        Америчка рејтинг-агенција Moody's смањила је рејтинг Ford Motor Co. до ниваоа „смеће“.

        General Electric ужурбано распродаје своје активе да би се расквитао са кредиторима.

Систем федералних резерви САД

        Многе друге компаније емитују вредносне папире ради реструктуирања старих дугова. И, управо то је изазвало актуелни `дужнички цунами`.

        И Европска централна банка и амерички Систем федералних резерви фактички поново упумпавају јефтини новац у своје економије и купују активе проблематичних компанија.

        Јапанска централна банка нешто слично ради већ неколико година, али се ситуација не побољшава. Једино је она преузела контролне пакете акција у већини националних компанија.

        У САД се већ чују алармантна упозорења да јефтини кредити мање компаније лишавају шанси да се извуку из дугова.       

        Јефтин новац је цене кућа и станова у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску већ дигао „до небеса“ па многи Американци беже у централне државе САД где су некретнине осетно јефтиније. Неки ни то не успевају јер се – пре него што нешто радикално предузму – нађу на улици... 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари