Пекинг не жури са улагањем у стабилизациони фонд ЕУ

Кина саопштила да рачуна да ће Европљани поводом Грчке кризе донети одлуке које ће «смирити тржишта»

 

  • Кинески министар финансија Жу Гуанјао: Неће бити могуће говорити да ћемо уложити новац у Европски фонд за финансијску стабилност све док  се не буду знале подробности договора о «механизмима финансирања» не само грчких `суверених дугова`

       КИНА – како је саопштио њен министар финансија Жу Гуанјао – рачуна да ће Европљани у Кану бити у стању да , поводом грчке дужничке кризе и намере Јоргоса Папандреуа да решење које му намеће ЕУ изнесе на референдум,донесу одлуке којима ће смирити тржишта.

       Кинески министар је био сасвим јасан: «Надамо се да ће самит у Кану бити завршен задовољавајућим резултатима како би несигурност и неповерење на тржиштима били сведени на минимум, ситуација стабилизована и враћено поверење инвеститора. Пекинг рачуна да ће се тржишта у максимално кратком року стабилизовати».

       Гуанјао је истовремено саопштио да неће бити могуће говорити да ће Кина уложити новац у Европски фонд за финансијску стабилност све док  се не буду знале подробности договора о «механизмима финансирања» не само грчких `суверених дугова`.

       «Тај фонд је – нагласио је Гуанјао – основни политички инструмент преко којег ће еврозона решавати проблем државних дугова. Ми смо могућу `инјекцију` фонду укључили у портфељ својих иностраних инвестиција. Али, ми још не знамо битне детаље давања гаранција, нити специјалног инвестиционог механизма, па је прерано уопште говорити о нашем улагању у фонд»

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари