Америка први пут након 2001. у Тихом океану нема ни један носач авиона

ИМА ИХ ШЕСТ, АЛИ ПЕТ ИЗ РАЗНИХ РАЗЛОГА НИЈЕ НА „ДЕЖУРСТВУ“, А ЈЕДАН ЈЕ УПУЋЕН ПРЕМА ИРАНУ

Амерички носач авиона "Џералд Форд"

* Бивши директор обавештајне службе америчке морнарице на Пацифику Џим ФЕНЕЛ сматра да одсуство носача авиова (са ударним групама ратрних бродова око себе) представља велику опасност за САД

* The National Interest: Америка више нема довољно носача авиона да покрије све. Чак ни у миру

______________________________________________________________

           АМЕРИКАНЦИ - први пут од 2001-ве - немају ни један носач авиона у Тихом океану.

           У Пацифичкој флоти САД их је укупно шест, али пет, из разних разлога, укључујући и техничко одржавање, није на „борбеном дежурству“, а шести ће, због ескалације сукоба између Ирана и Израела, за највише две недеље бити у водама око Блиског истока.

           Бивши директор обавештајне службе америчке морнарице на Пацифику Џим Фенел сматра да одсуство носача авиова (са ударним групама ратрних бродова око себе) представља велику опасност за САД.

           Оценио је да је то преседан који „шаље јасан и недвосмислен сигнал Пекингу да је мало вероватно да ће администрација Бајден-Харис интервенисати да заштити америчке националне интересе у региону или савезнике САД“.

           The National Interest то назива критичном рањивошћу и пише да постоји растућа криза у америчкој флоти.

           Американци више немају довољно носача авиона да покрију све. Чак ни у миру.

           Андреј Кошкин, шеф Одељења за политичке анализе и социјално-психолошке процесе Руског економског универзитета „Плеханов“ указује:

           „Та некада најмоћнија америчка флота, са групама борбених бродова на челу са носачима авиона, данас је до темеља дотрајала. Пентагон нема довољно носача авиона, чак ни за борбену обуку. Сједињеним Државама ће бити све теже да обуздавају Кину овде, с обзиром на брзину којом Пекинг праве нове бродове.

           - Американци схватају да почињу мало по мало да попуштају. Сада дипломатским напорима у региону покушавају да компензују стагнацију свог војног потенцијала. Улажу напоре да створе неку врсту азијског НАТО-а. Американци се надају да ће у будућности у потпуности у ту структуру укључити Јапан, Филипине, Јужну Кореју, Индију и Аустралију.

            - Американци, наглашава Кошкин, то више не могу да издрже, а прича о носачима авиона то потврђује. Време истиче, а они морају имати времена да изграде око Кине систем обуздавање. Али, позиција САД слабе. Пекинг гради вештачка острва у Јужном кинеском мору – свако од њих проширује територијалне воде, а самим тим и границу за 12 наутичких миља. Све је појачано истовременим јачањем кинеске војне моћи. Ако се тренд не промени, Американци ће у једном тренутку морати да оду.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари