Newsweek: Пентагон атомску подморницу „Минесота“ поставио на најистуренију линију према Кини

ТРАЈНО ЈЕ ПРЕМЕСТИО СА ХАВАЈА НА ОСТРВО ГУАМ КОЈЕ ЈЕ САМО 1500 МИЉА ОД ТАЈВАНСКОГ МОРЕУЗА

Посада "Минесоте"

* Због брзог јачања кинеске ратне морнарице и највећег јачања њене конвенционалне војске након Другог светског рата. Војни врх САД се одлучио упркос томе што ће и „Минесота“ бити у домету кинеских балистичких ракета средњег домета

* „Минесота“ је наоружана торпедима Марк 48 и може лансирати до 12 крстарећих пројектила Томахавк за напад на копнене циљеве из свог система за вертикална лансирања

__________________________________________________________

          ПЕНТАГОН је одлучио да атомску подморницу „Минесота“ пребазира из матичне луке на Хавајима у главну луку на острву Гуам - објавио је Newsweek.

          У Вашингтону не крију: због брзог јачања кинеске ратне морнарице.

          Гуам, најзападнија тачка и територија Сједињених Држава. Удаљен је 1.500 до 1.700 миља од Тајванског мореуза и спорних вода Источнокинеског и Јужнокинеског мора, што га чини идеалним за пројекцију америчке поморске моћи према Кини, упркос томе што је у домету кинеских балистичких ракета средњег домета.

          Амерички војни експерти процењују да је Кина „усред свог највећег јачања конвенционалне војске од Другог светског рата“.

          Кинеске снаге већ редовно делују далеко изван првог ланца острва и територијалних вода.

          Крајем јуна су четири кинеска војна брода и бомбардери, заједно са сличном руском формацијом, стигли до Беринговог мора, у близиуи Аљаске.

          „Минесота“ је наоружана торпедима Марк 48 и може лансирати до 12 крстарећих пројектила Томахавк за напад на копнене циљеве из свог система за вертикална лансирања.

          Припада подморницама класе Вирџинија, које су у служби од раних 2000-их, аимају напредне борбене способности, укључујући операције подршке противподморничком рату и противповршинском рату.

          „Минесота“ ће у својој класи бити прва америчка подморница која ће трајно остати поред обале Гуама.

           Укључена је у истурене америчке снаге према Кини.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари