Ковачевић: Инацко нека са собом понесе и бонска овлашћења - да их у БиХ више не буде!

„ДОМАЋИ АКТЕРИ ДА СЕ ДОГОВАРАЈУ И О БУДУЋНОСТИ БиХ И О ТОМЕ – ДА ЛИ УОПШТЕ ТРЕБА ДА ПОСТОЈИ“

* „Нас у Републици Српској константно оптужују да заступамо политику подела што је апсолутно неистина. Чињеница је да Република Српска све време жели само једно, а то је заштита Дејтонског споразума, заштита уставне позиције Републике Српске коју је добила у Дејтону и заштита уставне структуре БиХ. Невероватно је да некога ко штити Устав неко оптужује да делује противуставно

_________________________________________________________

       КАНЦЕЛАРИЈА високог представника у БиХ (ОХР) мора да се затвори, високи представник мора да оде, домаћи политички представници конститутивних народа морају да постигну договор како ће БиХ у будућности да изгледа и да ли ће у будућности уопште да постоји, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

       Рекао је и да све док је високи представник у БиХ и док је међународна заједница активна на начин на који то тренутно јесте, БиХ неће моћи да напредује.

       - Оно што забрињава јесте чињеница да постоји део међународне заједнице који сматра да је то начин на који треба да се одвија политички живот у БиХ. То је за нас неприхватљиво и ми смо у потпуности при ставу да домаћи изабрани политички представници морају да преузму одговорност за вођење ове земље и за животе грађана који су их бирали - истакао је Ковачевић.

       Он је навео да ће само у таквим околностима БиХ моћи да се назове земљом, а она је тренутно протекторат у којем нема суверенитет који би требало да има.

       Ковачевић је нагласио да бошњачки политички представници константно, већ 25 година немају намеру да се договарају са представницима друга два конститутивна народа у БиХ, већ константно призивају међународну заједницу да у њихово име уреди БиХ на начин на који би они желели.

       - Сви ми знамо који је то начин - БиХ без ентитета, БиХ у којој нема Републике Српске, нема конститутивних народа, већ би имали тзв. грађанску БиХ, у преводу унитарну - рекао је Ковачевић за БХТ.

       Он је констатовао да све док бошњачки политички представници очекују од некога са стране да у њихово име уређује стање у БиХ, тешко да ће БиХ на било који начин моћи да оствари напредак.

       Према његовим речима, то није начин на који могу да се уређују односи у БиХ и биће проблем све док је оваква улога међународне заједнице каква јесте.

       - Нас у Републици Српској константно оптужују да заступамо политику подела што је апсолутно неистина. Чињеница је да Република Српска све време жели само једно, а то је заштита Дејтонског споразума, заштита уставне позиције Републике Српске коју је добила у Дејтону и заштита уставне структуре БиХ - појаснио је Ковачевић.

       Он је рекао да је невероватно да некога ко штити Устав неко оптужује да делује противуставно.

       На молбу да прокоментарише изјаву Валентина Инцка у којој је Кристијану Шмиту поручио да при доласку у БиХ понесе бонска овлашћења, Ковачевић је рекао да се Република Српска њему захваљује на оставци коју је поднео и поручује му да заједно са собом из БиХ понесе бонска овлашћења и да тако нешто више никада нико не види.

       - То није начин на који може да се у демократском свету, у 21. веку уређује било шта, а не нека земља која би желела да буде суверена. Будућност БиХ може да постоји једино ако се политички представници свих конститутивних народа и свих грађана у Српској и ФБиХ договоре на који начин она може да постоји. Све друго је потпуно неодрживо и потпуно немогуће - оцијенио је Ковачевић.

       Он је рекао да је коминике, који је е усвојио Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК) у БиХ, а са којим се није сагласио руски амбасадор Игор Калабухов, крајње лицемеран и да он није коминике ПИК-а већ одређеног број земаља с обзиром на став Русије.

       - У том коминикеу позивају домаће политичке представнике да се баве са 14 приоритета Европске комисије за кандидатски статус БиХ у ЕУ, а истовремено нам покушавају наметнути високог представника, а један од тих приоритета јесте да високи представник мора да оде из БиХ. Крајње лицемерно - констатовао је Ковачевић.

       (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари