Немачка дугује три и по пута више од Италије!

Реални јавни дуг Немачке износи фантастичних и застрашујућих 7.000.000.000.000 евра

  • У суму немачког дуга улазе – поред два билиона евра које признаје влада канцеларке Аснгеле Меркел -  и пет билиона евра непокривених трошкова за пензије и здравствену заштиту

          СВИ  последњих месеци и недеља говоре:  Грчка је проблем, грчка дужнича криза угрожава и еврозону. Многи последњих дана помињу и Италиију, Шпанију и Португал. А Немачку – нико! Берлин је, међутим, према рачуници угледног професора финансија Бернда Рафелхиша  за Грчку -  кад су дугови у питању - `трула као Грчка`.

          Рахелфиш је, наиме, израчунао: да реални јавни дуг Немачке износи фантастичних и застрашујућих седам билиона (хиљада милијарди) евра! Тачније, да је три и по пута већи него што се званично признаје.

          Према његовим прорачунима, у ту суму улазе – поред два билиона евра које признаје влада канцеларке Аснгеле Меркел -  и пет билиона евра непокривених трошкова за пензије и здравствену заштиту.

          Рахелфише је професор финансија у Фрајбургу. Он такође тврди: да је немачки дуг у односу на вредност бруто домаћег производа земље (БДП) је 185 одсто БДП-а, а не 85 процената како се наводи у документима владе.

          Упоредите: јавни дуг Грчке је 350 милијарди евра, а Италије – 1,9 билиона евра (120 одсто друштвеног бруто-производа).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари