Шаровић: СДС је против наметања санкција и кажњавања појединаца

„НАША СТРАНКА ДАЋЕ ПУНИ ДОПРИНОС ОЧУВАЊУ ИНТЕГРИТЕТА И АУТОНОМИЈЕ СРПСКЕ“

* „ОХР је требало да се затвори са Валентином Инцком и да БиХ даље кораке ка ЕУ чини без високог представника.  Чекамо да видимо шта ће да каже Савет безбедности. Врло је неизвесно како ће Русија реаговати и због тога не представљамо долазак Кристијана Шмита као готову ствар, с обзиром да имамо још ту једну степеницу

_______________________________________________________________________

       МИРКО Шаровић, лидер СДС, изјавио је да ће та странка дати пуни допринос очувању интегритета, стабилности, опстојности, безбедности и аутономије Републике Српске коју има у складу са Дејтонски споразумом, снажно се противећи било каквом нарушавању загарантованих права.

       Шаровић је након седнице Председништва СДС-а, рекао новинарима у Источном Сарајеву да је јучерашњи састанак делегације Републике Српске са председником Србије Александром Вучићем био врло користан, те да је протекао у пристојној атмосфери.

       “Не мислим да смо се око свега сложили, било је и сучељавања мишљења, али мислим да је општи утисак да смо наишли на разумевање код председника Србије”, рекао је Шаровић.

       Он је навео да је председник Србије изнео своје размишљање о ситуацији у целом региону, не само у БиХ, а делегација Српске свој став о томе шта ће се дешавати када су у питању политичке и друге прилике у Републици Српској и целој БиХ у контексту доласка високог представника што је, како каже, вероватан исход у наредним месецима.

       Шаровић је истакао да је данашња седница председништва СДС-а била прилика да обавести чланове о исходима састанка с обзиром на акутелност теме.
       Он каже да је ОХР требало да се затвори са Валентином Инцком и да БиХ даље кораке ка ЕУ чини без високог представника, али да се десио овај обрт за који су, како тврди, криве домаће власти.

       “Ми чекамо да видимо шта ће да каже Савет безбедности. Врло је неизвесно како ће Русија реаговати у овом случају и због тога не представљамо долазак Кристијана Шмита као готову ствар, с обзиром да имамо још ту једну степеницу, иако се у већини земаља ЕУ то третира као завршена ствар”, рекао је Шаровић.

       Он очекује да Србија заузме став и позицију коју има спрам Дејтонског мировног споразума, те да ће водити рачуна о стварима које ће да следе.

       “Надамо се да ће и са новим високим представником, уколико до тога дође, главне теме бити економске, развој инфараструктуре, демократизације друштва, борба против корупције и слично”, додао је Шаровић.

       Он је навео да је неприхватљиво да се данас у БиХ поново намећу санкције и кажњавају појединци.

       „Не знамо да ли ће доћи до такве ситуације, али уколико дође - наш однос према томе је потпуно негативан”, поручио је Шаровић.

       Председник СДС каже да Републику Српску исто воле и они који су у позицији и опозицији, те да је потребно сести и заједнички разговарати о важним питањима.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари