Франциско: Сукоб Русије и Украјине подстичу страни фактори – ово је светски рат

РАЗГОВАРАО СА ЈЕЗУИТИМА КАЗАХСТАНА, РУСИЈЕ, БЕЛОРУСИЈЕ И КИРГИЗИЈЕ

* „Рат је у току, мислим да је погрешно мислити да је ово филм о каубојима, где има добрих и лоших. Погрешно је мислити да је то ... између Русије и Украјине и да је то - то. Не. Ово је светски рат“

_____________________________________________________

       СУКОБ између Руске Федерације и Украјине изазивају спољни фактори, ово је светски рат – рекао је поглавар Римокатоличке цркве својим колегама језуитима са којима је разговарао средином септембра у Казахстану.

       Садржај тог разговора папе Франциска објављен је у новом броју часописа „Католичка цивилизација“ који ће изаћи 29. септембра.

        „Рат је у току, мислим да је погрешно мислити да је ово филм о каубојима, где има добрих и лоших. Погрешно је мислити да је то ... између Русије и Украјине и да је то - то. Не. Ово је светски рат“, упозорио је папа своје.

       Према његовим речима, главна жртва целе ситуације је Украјина, а да највише страдају Украјинци и Руси.

У разговору са председником Казахстана Токаевом

који је претходио сусрету са језуитима

       „Желим да разумем зашто овај [сукоб] није избегнут... Постоје међународни аспекти који су допринели провокацији [ескалацији]“, рекао је Франциско.

       Он је подсетио и на свој разговор са шефом једне од држава, који му је поделио своје страхове да „НАТО лаје пред вратима Русије“ која страхује за безбедност својих граница.

       Папа је нагласио да је немогуће поједноставити узроке сукоба.

       Састанку са папом присуствовали су, поред казахстанских, језуити из Русије, Белорусије и Киргизије.

       Франциско је боравио у Казахстану од 13. до 15. септембра. На 7. Конгресу поглавара светских и традиционалних религија.

       Он је и 16. септембра критички говорио о Западу, рекавши да он сада не може бити добар пример другима. Такође је истакао да Европа треба да се врати основним вредностима, а не да помаже другим земљама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари