“Православље је католицизму најближе”

  • Међу хришћанским црквама и заједницама православље нам је најближе. Католици и православни имају исту древну црквену структуру. Тако се можемо надати да није далеко дан када ћемо заједно славити евхаристију» - рекао је римски епископ
  • Православни митрополит Августинос изјавио да је за православље «папство проблем», а да је потребно председавање универзалном црквом у љубави (агапе)

       ФРАЈБУРГ, (ФоНет) - Папа Бенедикт XVI, који се налази у вишедневној посети својој домовини, састао се у Фрајбургу са највишим представницима православних и оријенталних цркава Немачке.

       Делегацију је предводио митрополит Цариградске патријаршије за Немачку Августинос, преноси Виа.

       Према објављеној процени, у Немачкој живи око 1,6 милиона православаца.

       Папа се захвалио на могућности «пријатељске размене мишљења».

       «Радо ћу поновити то што сам и на другим местима говорио. Међу хришћанским црквама и заједницама православље нам је најближе. Католици и православни имају исту древну црквену структуру. Тако се можемо надати да није далеко дан када ћемо заједно славити евхаристију».

       Католичка црква, рекао је папа, са пажњом прати развој православља на западу Европе. Православни су у Немачкој постали саставни део немачког друштва. Они освежавају благо хришћанске културе и хришћанске вере Европе.

       Рад на разјашњењу теолошких разлика остаје значајан, њихово уклањање води ка поновном успостављању пуног јединства, коме се надамо и за њега се молимо. Ради се првенствено о питању примата, око чијег правог разумевања још треба даље да радимо. У томе нам може помоћи разликовање између суштине и форме обављања примата, о чему је говорио папа Јован Павле Други, рекао је он.

       Папа «са захвалношæу» гледа на рад Заједничке комисије за богословски дијалог између Католичке и старооријенталних цркава.

       Католицима и православнима стало је до заштите људског живота од зачећа до природне смрти, оне су против манипулације и селекције у медицини. Такође се залажу за интегритет брака између мушкарца и жене. И за породицу, наглашава епископ Рима.

       Пред сусрет са папом Бенедиктом, митрополит Августинос је изјавио да католици и православни деценијама воде «дијалог љубави и истине», дијалог је «задовољавајући», мада се лакше постиже љубав, него истина.

       Како је рекао, за православље је «папство проблем», различито га разумемо. Председавање универзалном црквом у љубави (агапе) је потребно.

       За православље, као за католичанство, напоменуо је митрополит Августинос, целибат «није проблем». Пре рукополагања свештенички кандидат сам одлучује да ли жели брак или целибат.

       Што се екуменизма тиче, неки са тим «имају проблем», посебно на Истоку, у бившим комунистичким земља, где су до скоро били неслободни. Они су како против Запада, тако и притив екуменизма, протоком времена стање ће се изменити, рекао је митрополит Августинос.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Марко Брочић's picture
Марко Брочић (није потврђен) 23:09 26.09.2011.

  • +58
Voting is closed.

Бенедикте,
Биће православље српско ближе каталицизму када признате злочине католичке цркве и НД Хрватске над Србима и обештетите породице убијених! И кад клекнете јавно у Јасеновцу и молите за спас душа невиних жртава.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 18:10 17.04.2012.

  • +56
Voting is closed.

Da je pravoslavlje najblize Vatikanu to moze posvedociti i Irinej u BG.

неко добро's picture
неко добро 19:02 17.04.2012.

  • +55
Voting is closed.

Ако се ово покуша сагледати хладне главе (не верујем да је могуће) и покушамо избећи семантичка неслагања, онда је јасно да би "уједињење" цркава донело моно добра. Уједињење је у наводницима, реко занемаримо семантику на моменат и погледајмо суштину. А суштина је да је овде реч о вери, а не о политици или философији.

То значи да се прво морају превазићи теолошке разлике. Примат папе је лако решити ако постоји искрена воља. Дочим то папа помиње као главни проблем, мени је то знак да у њега нема искрености. Можда се овде иде у трговину, ми попустимо на примату папе, а ви на безгрешном зачећу. Ми потом попустимо на "филокве", а ви на откупу греха. То није озбиљно. Таква трговина би била одбијена од народа. То се данас већ види у Србији. Као шта рекох, вера није философија, па да можеш да је промениш јер си ето дошао до неких нових сазнања. Такво мењање вере је истоветно признању, ми смо веровали у ништа. А тако нешто ће засигурно изазвати "поремећаје" у подсвести национа. Добар пример су "наши" муслимани, лепо је то описао Меша Селимовић. Верујем да се многи сећате тог текста ДаркСиде га је често копирао.

Ја нисам унапред против међурелигиозног дијалога, али ми је тешко остати хладне главе кад је очито да друга страна нема искрене намере. Онда је природна реакција рећи, папа је у јереси, шта се има уопште разговарати са њим. Он је узурпирао патријархову позицију и та му позиција коју он данас заузима не припада. Укратко, не верујем да је могуће постићи договор са папом и Ватикнаом, барем не са овим данашњим. Знам да постоје и другојачији гласови у Римокатоличкој Цркви и за надати се је да ће такви гласови у будућности бити гласнији и важнији. И можда је зато потребно не прекидати међуверски дијалог, али ни по коју цену не одустајати од постулата вере, а поготово не са овима који се претварају да је ту реч о малом неспоразуму.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 21:43 22.06.2014.

  • +0
Voting is closed.

Moжда њему али нама НИКАД БЛИСКО,него дијаметрално супротно.Неће им вредети сав новац који упумпавају у наш црквени врх да нам се приближе.Нек поведу и ове наше новотаре екуменисте,па нека службују по Ватикану.

Додај коментар