Хрвати не дају манастир Италијанима

  БЕНЕДИКТ XVI ЈЕ ДОНЕО НЕОБИЧНУ ОДЛУКУ ДА ИМЕНУЈЕ СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗАСЛАНИКА, СА ЗАДАТКОМ ДА НА НЕКОЛИКО МИНУТА ПРЕУЗМЕ ДУЖНОСТ ЛОКАЛНОГ БИСКУПА

     ВАТИКАН- Ватикан је данас изразио чуђење због одлуке хрватских власти да не прихвате одлуку поглавара католичке цркве папе Бенедикта XVI да хрватска католичка црква врати манастир код Пореча италијанским бенедиктинским монасима и исплати им одштету од шест милиона евра, преноси Фонет.
     Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди је рекао новинарима да очекује да ће све стране заједно размотрити спор "који је важан и за Хрватску и са Свету столицу".
     Ватикан је саопштио да је папа одлучио да делује пошто две стране дуже од две и по године нису могле да дођу до решења, јавља АП.
     Бенедикт XVI је донео необичну одлуку да именује специјалног изасланика, са задатком да на неколико минута преузме дужност локалног бискупа, како би потписао споразум.
     Хрватска страхује да би папина одлука могла отворити пут за сличне захтеве Италије, која је пре и током Другог светског рата контролисала Истру.
     Бенединтинци из Праље, код Падове, добили су имање у Дајли, у Истри, средином 19. века, али су југословенске власти 1948. године национализовале црквену имовину.
     Хрватска тврди да би исплата одштете била у супротности са Осимским споразумима, постигнутим између Југославије и Италије после Другог светског рата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари