Франциско ковертирао своје повлачење, рат у Украјини назвао – трећим светским

ПОТПИСАО ДОКУМЕНТ КОЈИМ СЕ – У СЛУЧАЈУ ОЗБИЉНОГ ПОГОРШАЊА ЗДРАВЉА – ОДРИЧЕ ПАПСКОГ ТРОНА

* Шпанском листу АВС рекао: „Не видим крај сукоба у кратком року, јер је ово светски рат. Неколико руку је већ укључено у рат. У њему је и много интереса“

___________________________________________________________

       ПАПА Франциско сматра да је сукоб у Украјини трећим „светским ратом“ и процењује да се неће завршити ускоро.

       Нагласио је: „Не видим крај сукоба у кратком року, јер је ово светски рат. Неколико руку је већ укључено у рат. У њему је и много интереса“.

       Позвао је католике да скромно прославе Божић и да уштеђени новац пошаљу Украјини.

       Франциско је у истом интервјуу открио и да је унапред потписао да се одриче папског трона „у случају озбиљног погоршања (сопственог) здравља“.

       АВС је објаснио:

        „Потписао сам и рекао државном секретару [у то време је то био Тарчизио Бертоне): `У случају медицинских проблема или чега другог, ево мог одрицања од папства`. Не знам коме је кардинал Бертоне дао тај документ. Мора да га је дао кардиналу Пјетру Паролину, новом државном секретару“.

       Признао је и да често посећује Бенедикта XVI, који је 2013. године постао први папа у последњих неколико векова који је абдицирао, објаснивши да то чини зато што је преслаб да би управљао црквом.

       Франциско је 95-годишњег Бенедикта назвао „свецем“.

       Он је у јулу објавио да више не може да иде у посете католицима по свету, не  искључивши притом ни своју могућу оставку.

       Додао је да му је - због старосних и здравствених ограничења - потребно да сачува снагу да би „још мало служио цркви или размислио о повлачењу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари