Заменик шефа Пентагона: САД више немају неспорну војно-техничку супериорност

МАЈКЛ ДАГЛАС ГРИФИН ПРИЗНАО: ВИШЕ НЕМАМО ГАРАНЦИЈУ ДА ЋЕМО ДОМИНИРАТИ У РАТОВИМА

Мајкл Грифин полаже заклетву

* У ауторском тексту написаном за Defense News Грифин прецизирао: „У неким војним областима, попут хиперсоничних оружја, где нема комерцијалних иницијатива, ми напросто заостајемо. А у космичкој сфери, која је била једна од основа војне доминације САД, већ се суочавамо са изазовима са стране Русије и Кине. Обе су одлучне да оспоре нашу доминацију“

______________________________________________________________________

        ЗАМЕНИК министра одбране САД за војна научна истраживања и конструкцију и производњу нових вдова оружја – Мајкл Даглас Грифин – признао је да Сједињене Државе више немају „неспорну војно-техничку супериорност“.

        У ауторском тексту написаном за Defense News

прво је подсетио да је филозоф и политиколог Френсис Фукујама – неколико година након пада Берлинског зида – прогласио „крај историје“ јер је престао „глобални конфликт великих сила“. И додао да се у америчким уџбеницима историје свењ до данас наводи да су САД победиле у Хладном рату.

        Грифин је тим поводом нагласио: „Победа – то је одлично, али не увек. Није онда када се поражени повлаче, изнова осмишљавају ситуацију, уче се деловању у новим условима и покушавају изнова док победник мисли да је трку добио за сва времена“.

        Грифин је оценио да се управо то догодило Сједињеним Државама и да оне сада у надметању великих сила „у неким аспектима заостају“.

        „Препород Русије и узлет Кине“ Грифин назива претњом западном светском поретку и наводи да су у своје време управо инвестиције у војну производњу обезбедиле САД победу у Хладном рату.Омогућивши им да створе своју „нуклеарну тријаду“, високопрецизна оружја, стелс-технологије и систем глобалног позиционирања.

        Грифин је признао да су многе авангардне технологије постале доступне и другим земљама „на комерцијалној основи“. Прецизирао је да се тако  - а не преко војних поруџбина - развијају вештачка интелигенција, 5G и микроелектроника.      

        Још је упозорио свој државни врх: „У неким војним областима, попут хиперсоничних оружја, где нема комерцијалних иницијатива, ми напросто заостајемо. А у космичкој сфери, која је била једна од основа војне доминације САД, већ се суочавамо са изазовима са стране Русије и Кине. Обе су одлучне да оспоре нашу доминацију“.

        Грифин је закључио: „У најкраћем, САД више немају неспорну техничку супериорност која би им гарантовала да ће доминирати у будућим војним конфликтима“.

        Додао је да у Пентагону добро знају како се ситуација може побољшати и нагласио да треба повећавати улагања у нуклеарну тријаду, микроелектронику, сајбербезбедност, биотехнологије, мреже пете генерације, хиперсоничне ракете, космос, вештачку интелигенцију, противракетну одбрану...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари