Вашингтон се узалуд нада да је „Посејдон“ тек „руска пропаганда“

ПОКРЕТАЋЕ ГА АТОМСКИ РЕАКТОР, РАЗВИЈАЋЕ БРЗИНЕ ДО 200 КМ НА САТИ И СПУШТАТИ СЕ НА ДНО ОКЕАНА

* Русија јминуле недеље објавила да је завршила „кључну етапу тестирања нуклеарног суперторпеда  Посејдона“

* Заменик јдржавног секретара САД за контролу наоружања и међународну безбедност Андреа ТОМПСОН потврдила да ће њена земља производити досад забрањене ракете средњег и малог домета

_______________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће после коначног изласка из Споразума о ракетама средњег и малог домета почети да производе те досад забрањене ракете, консултујући се са својим партнерима и савезницима – потврдила је Андреа Томпсон.

         А она није било ко, јер – заменик је државног секретара САД за контролу наоружања и међународну безбедност.

         Утолико је важније што је Томпсон тек онако, фактички узгред, рекла да Вашингтон очекује да се Русија „врати поштовању споразума“. Овим је поновила америчку тврдњу да САД напуштају споразум јер га Москва крши, а кад би престала – Вашингтон би, тобоже одустао од његовог напуштања (крајем јула).

         За разлику од ове „продаје магле“, Томпсон је сасбвим одређено рекла да њена земља остаје привржена контроли нуклеарног наоружања и да `стандарди` који важе у тој области „остају непромењени“.

         Коментаришући изјаву руског министра одбране Сергеја Шојгуа (да ће Москва направити копнену верзију крстареће ракете „Калибар“ и хиперсоничну копнену ракету великог домета), била је такође прилично одређена:

         „По сваку цену ћемо шритити безбедност америчког народа. Поизводићемо ново наоружање и усавршавати и модернизовати постојеће“.

         Томпсон је – имајући у виду информације о „Посејдону“, руском подводном атомском суперторпеду са неограниченим дометом – рекла да је то руска пропаганда. Учинила је то у овом контексту:

         „Суочавамо се сда целим спектром претњи са стране Русије и других земаља. Међутим, америчка амрија је најмоћнија на свету, а то ће и остати. Не верујем превише руској пропаганди, а имам пуно поверење у наше оружане снаге“.

         Додала је да ново америчко наоружавање наводно неће бити реакција на наоружавање Русије већ да га диктира потреба да се „по сваку цену заштите Американци“.

        Русија је објавила да је минуле недеље завршила „кључну етапу тестирања Посејдона“.

        Московски војни експерти тврде да ће „Посејдон“ бити нерањив јер ће развијати велике брзине (до 200 километра на сати), зарањати дубље од 100 метара и кретати се – непредвидљиво.

        „Посејдон“ ће захваљујући малом атомском реактору који ћре га покретати имати „интерконтинентални домет“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари