Трамп објавио да ће САД уништавати и туђе ракете које нису лансиране

У ПЕНТАГОНУ ПРЕДСТАВИО НОВУ СТРАТЕГИЈУ ПРО И НАЈАВИО ПОСТАВЉАЊЕ ЈОШ 20 АНТИРАКЕТА НА АЉАСЦИ

* Признао да су у Вашингтону забринути због нових хиперсоничних и крстарећих ракета Русије и Кине, али обећао: „Ми имамо амбицију да направимо противракетну одбрану која ће бити у стању да заштити сваки град на територији САД. Ми се никада нећемо одрећи тог свог права“

* Како се и могло очекивати, амерички лидер није пропустио прилику да савезницима из НАТО поручи да ће морати да делимично плате нове  и повећане трошкове за америчку ПРО: „Прилично је непоштено што Немачка плаћа тачно 1 одсто свог БДП за НАТО, а ми4,3 одсто од свог много већег БДП. Не, ми више нећемо плаћати за друге нити им дозвољавати да нас искоришћавају. Ми ћемо остати у НАТО, то је сигурно, али сам другим земљама већ саопштио да ће морати да плаћају“

____________________________________________________________________________

         ДОНАЛД Трамп је објавио да нова америчка Стратегије развоја противракетне одбране предвиђа инсталирање још 20 ракета персретача око базе Форт-Грили на Аљасци.

         Ово значи да ће их САД на Аљасци имати укупно 64, а председник САД је – представљајући у нову стратегију у Пентагону – још рекао:

         „Уз нове ракете-пресретаче морају, наравно, да иду и радарии сензори потребни за откривање ракета које би биле лансиране према нашој великој земљи. Ми имамо амбицију да направимо противракетну одбрану која ће бити у стању да заштити сваки град на територији САД. Ми се никада нећемо одрећи тог свог права“.

         Трамп саопштио да ће Сједињене Државе радити и на систему заштите нацционалне територије од хиперсоничних и крстарећих ракета:

         „Заштитићемо амерички народ од свих могућих ракетних напада. Зато смо и изменили своју стратегију ПРО. Желимо заштиту и од хиперсоничних и крстарећих ракета. Наш систем ПРО мора бити у стању да пресретне сваку ракету која би могла да буде лансирана према САД. Са било које тачке на планети и у било које време“.

         У овом контексту није пропустио ни да похвали своју војну науку и индустрију:

         „Ми имамо успеха у сфери хиперсоничних ракетних технологија. Ми ћемо и у томе увек бити испред свих осталих“.

         Како се и могло очекивати, амерички лидер није пропустио прилику да савезницима из НАТО поручи да ће морати да делимично плате нове  и повећане трошкове за америчку ПРО:

         „Те земље за НАТО плаћају мање од 1 одсто свог БДП. То је прилично непоштено  јер Немачка плаћа тачно 1 одсто, а ми4,3 одсто од свог много већег БДП. Не, ми више нећемо плаћати за друге нити им дозвољавати да нас искоришћавају. Ми ћемо остати у НАТО, то је сигурно, али сам другим земљама већ саопштио да ће морати да плаћају“.

         Додао је да је за САД приоритет да своје системе ПРО и технологије продају савезницима да би могли сами себе да штите: „Они желе да плате за најбоље ракете на цсвету и они то већ и чине“.

         Индикативно је и да је Трамп објавио да ће САД – буде ли неопходно – противничке ракете уништавати и пре њиховог лансирања.

         Изричит је овим поводом био вд шефа пентагона Патрик Шанахан, такође поводом нове Стратегије ПРО.

         Он је признао да нове руске и кинеске хиперсоничне и крстареће ракете представљају опасност по САД  и њихове савезнике.

         Без посебног апострофирања, поручио им је: „Видимо шта чините и предузимамо мере“.

         Шанахан је открио да Пентагон жели да располаже „новим потенцијалом против нових претњи“ и да њиме „боље покрију Тихи и Индијски океан“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари