The national Interest: САД могу доживети пораз у рату са Русијом или Кином

РЕНОМИРАНИ ЛИСТ САМО ПРЕНОСИ СТАВОВЕ ЦЕНТРА ЗА СТРАТЕШКЕ БУЏЕТСКЕ ПРОЦЕНЕ

Носач авиона "Нимиц"

* Оцена-опомена намењена Пентагону и Белој кући: „Наше ударне групе на челу са носачима авиона немају довољан радијус дејства нити отпорност на туђе нападе да би нанеле пораз Русији и Кини“

____________________________________________________________________________

         У СЛУЧАЈУ рата са Русијом или Кином Сједињене Државе могу доживети пораз због своје застареле ратне технике – објавио је реномирани амерички лист The national Interest.

          Овој оцени додатну тежину даје то што иза ње стоји вашингтонски Центар за стратешке буџетске процене (CSBA). И  са овом својом опоменом онима који воде САД:

         „Ако америчка ратна флот не буде у стању да трансформише своје ударне групе формиране око носача авиона – руководсто ратне морнарице треба да процени да ли треба да наставља да финансира  и развија палубну авијацију или да средства усмери у важније војне јединице“.

         CSBA је указао на смањивање ударне моћи ратне флоте САД  након распада СССР због немања достојног противника. Зато су носачи авиона остали без ловца четврте генерације Grumman F-14 Tomcat и палубног противподморничког авиона Lockheed S-3 Viking. ИБили су замењени ловцима-бомбардерима Hornet и Super Hornet које производи корпорација McDonnell Douglas.

         CSBA у овом контексту упозорава: „То је техника која сада не може да конкурише кинеским или руским оружаним снагама:

         „До 2018-те се дужина лета типичног палубног авиона са девет тона ракета и бомби смањила до 1.300 миља. А Русија и Кина су протеклих година радиле на противбродским ракетама великог домета и на другом наоружању које угрожава и наше носаче авиона и његову авијацију“.

         Можда је још важнија ова оцена-опомена намењена Пентагону и Белој кући:

         „Наше ударне групе на челу са носачима авиона немају довољан радијус дејства нити отпорност на туђе нападе да би нанеле пораз Русији и Кини“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари