Стратешка команда САД: Током 2020. ћемо тестирати своје хиперсонично оружје

АДМИРАЛ РИЧАРД: ОВО ЈЕ КЉУЧНА ГОДИНА – ВЕЋ СПРЕМАМО ФАБРИКЕ ЗА ЊЕГОВУ ПРОИЗВОДЊУ

* Амерички министар одбране Марк Еспер: САД  су улагања у хиперсонично оружје подигле безмало до 5 милијарди долара

____________________________________________________________

        ПЕНТАГОН ће током 2020-те почети са аутивним тестирањем хиперсоничног оружја – изјавио је адмирал Чарлс Ричард, шеф Стратешке команде САД.

        Прецизирао је да ће се пробе тицати лета и брзине ракета са тим оружјем и додао да САД већ припремају „индустријску базу за њихову производњу“.

        Ричард је посебно нагласио: „Ова година је кључна за наш рад на хиперсоничном оружју. Оно ће нам обезбедити видљиво и глобално присуство и утицај на понашање противника у свим фазама могућих конфликата. Све то – без преласка нуклеарног прага“.

        Он навео да је споразум СТАРТ-3, о стратешком офанзивном наоружању, за САД постао проблематичан и зато што Русија у неким видовима таквог наоружавања, које је лансирала последњих година, има предност.

        Додао је да тај споразум, који престаје да важи почетком наредне године, не ограничава „појаву иновационог оружја“.

Адмирал Чарлс Ричард

        Саветник Доналда Трампа за националну безбедност - Роберт О'Брајен – изјавио је у међувремену да Вашингтон жели озбиљан разговор са Русијом и Кином о смањивању нуклеарних арсенала.

        Амерички министар одбране, Марк Еспер, 24-ог јануара је открио да су САД  улагања у хиперсонично оружје подигли безмало до 5 милијарди долара.

        Владимир Путин је 24-ог децембра 2019-те изјавио да се Русија нашла у ситуацији у каквој никад није била – да располаже моћним (хиперсоничним) оружјем које нико други нема.

        Прецизирао је да су хиперсонични системи „Кинжал“ већ у успотреби, а да је први ракетни пук почео да добија интерконтиненталне системе „Авангард“

        Према његовим речима, Русија је далеко одмакла у раду над интерконтиненталним балистичким ракетама „Сармат“, противбродским ракетама „Циркон“ и крстарећим ракетама са атомским погонским мотором „Буревестник“ које ће имати фактички неограничени домет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари