Шеф америчке Северне команде сенаторима: Разоружава нас ново руско наоружање

ГЕНЕРАЛ ГЛЕН ВАН ХЕРК ПОСЕБНО АПСОСТРОФИРАО „ПОСЕЈДОН“ И „БУРЕВЕСТНИК“

 * Признао је да је ново руско оружје лишило Пентагон могућности да на време региструје ракетне ударе и да благовремено обавести државно  руководство САД о почетку напада

* За крстареће ракете на атомски погон „Буревестник“ навео да ће, након побољшања, бити способне да изводе ударе из готово било ког вектора, захваљујући свом екстремно великом домету и аутономном функционисању“

* Херк је посебно нагласио: „Русија располаже потенцијалом компликује наше могућности откривања напада и одбране од руских напада из ваздуха, мора, па чак и са територије Русије“

_______________________________________________

        ВОЈНИ врх Америке не крије да га брине ново модерно руско оружје.

        Генерал Глен Ван Херк, који је на челу Северне команде Оружаних снага Сједињених Држава, говорио је о томе на саслушању у Сенаду (горњем дому) Конгреса САД.

        „У наредним годинама, Русија намерава да распореди  још низ видова напредног оружја чија је основна функција – сигурно доношење нуклеарних бојевих глава до територије Сједињених Држава. Имам у виду руски трансоокеански нуклеарни торпедо „Посејдон“ и крстареће ракете на атомски погон „Буревестник“, која ће, након побољшања, бити способне да изводе ударе из готово било ког вектора, захваљујући свом екстремно великом домету и аутономном функционисању“, рекао је генерал Ван Херн сенаторима.

        Посебно је нагласио да је Русија прва земља на свету која је увела у употребу интерконтиненталне ракете са хиперсоничним бојевим главама.

        Признао је да је ново руско оружје лишило Пентагон могућности да на време региструје ракетне ударе и да благовремено обавести државно  руководство САД о почетку напада.

Генерал Глен Ван Херк

        „Русија наставља да модернизује све три компоненте своје нуклеарне тријаде. У децембру 2019. године, Русија је први пут у свету распоредила две интерконтиненталне балистичке ракете са хиперсоничним `лебдећиме` блоковима који доводе у питање нашу способност да на времеупозоравамо на напад и да га проценимо “, додао је Херк.

        У наставку наступа у Сенату,  навео је офанзивне компоненте које је Русија развила последњих година:

        - напредно сајбер оружје и системи противкосмичке одбране,

        - нова генерација високо прецизних крстарећих ракета великог домета, укључујући хиперсоничне, које су дизајниране за уништавање копнених циљева.

        Херк је посебно нагласио: „Русија располаже потенцијалом компликује наше могућности откривања напада и одбране од руских напада из ваздуха, мора, па чак и са територије Русије“.

        У овом контексту је упозорио  да је Русија „стална и непосредна претња Сједињеним Државама и Канади. И да је и даље најозбиљнији изазов за америчку одбрамбену мисију“:

        „Руски лидери настоје да поткопају наш утицај, да потврде своју регионалну доминацију и поврате свој статус светске силе“.

        Херк, као што се види,  није поменуо Владимира Путина већ је – из неког разлога – говорио о „руским лидерима“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари