Пентагон: Ватра под којом су се нашли војници САД дошла – са турских позиција

АНКАРА УПОЗОРИЛА ДА ЋЕ НА ТРАМПОВЕ ОШТРЕ САНКЦИЈЕ УЗВРАТИТИ КОНТРАМЕРАМА

* Министар одбране САД, Марк Еспер, изјавио је да је турском генералштабу проследио „тачне координате свих америчких јединица и група на североистоку Сирије“. И да су Турци још упозорени: да ће Американци – ако буду нападнути – узвратити

* У Паризу објављено да Је Емануел МАКРОН разговарао са Доналдом Трампом о „неопходности да се заустави турска војна операција у Сирији“

________________________________________________________________________

        ПЕНТАГОН је објавио да је ватра под којом су се нашли амерички војници код града Кобани, у Сирији, дошла са позиција турске армије.

        Амерички војни врх је истовремено саопштио да нико од припадника Оружаних снага САД том приликом није ни рањен.

        Турско Министарство одбране је одбацило тврдње да је његова артиљерија намерно гађала америчке војнике. Навело је да су на мети биле курдске снаге, које су се криле у близини „америчког кампа“, и да је паљба обустављена по договору са „надлежним америчким официром на терену“.

        Пентагон тврди да су Турци знали да се пред њима налазе амерички војници. Признаје, додуше, да су гранате експлодирале „коју стотину метара од зоне безбедности око кампа“ (војника САД).

        Министар одбране САД, Марк Еспер, изјавио је да је турском генералштабу проследио „тачне координате свих америчких јединица и група на североистоку Сирије“. И да су Турци још упозорени: да ће Американци – ако буду нападнути – узвратити.

        Одмах после Пентагона, огласио се и државни секретар САД Мајк Помпео и саопштио да Вашингтон „дипломатске и економске мере које треба да убеде Турску да прем+кине војну операцију у Сирији“.

        Открио је да Стејт департман „покушава да убеди Ердогана да упад у Сирију није био добра идеја и да операцију Извор мира треба прекинути“.

        На истом разбоју покушава да тка и француски председник Емануел Макрон.

        У Паризу је објављено да је он разговарао са Доналдом Трампом о „неопходности да се заустави турска војна операција у Сирији“.

        Поводом изјаве америчког министра трговине Стивена Мнучина да је Трамп већ одобрио оштре санкције против Турске и да је његово министарство добило мандат да их – у договору са шефом државе – активира, из Анкаре се огласио портпарол министарства спољних послова Хами Аксој.

        Изјавио је да ће Анкара одговорити адекватним контрамерама на све што САД – или било ко други – „покуша против Турске“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари