National Interest: Стратешки бомбардери В-52 током марта су увежбавали нуклеарни напад на Русију

ЕКСПЕРТ ХАНС КРИСТЕНСЕН: „НОВИ ХЛАДНИ РАТ УЛАЗИ У СВОЈУ АКТИВНУ ФАЗУ“

         АМЕРИЧКИ бомбардери B-52, који су претходно били премештени на европске аеродроме земаља НАТО, увежбавали су нуклеарне нападе на Русију – објавио је National Interest.

         Реномирани  амерички лист, специјализован за геополитичке и војне и безбедносне теме, наводи да су ти стратешки бомбардери током 14. и 20. марта „извели имитацију нуклеарног напада на Русију“ и да им је једна од „мета“ била команда руске Балтичке ратне флоте.

         Војна авијација РФ оба пута је слала ловце који су држали под контролом В-52.

         Прецизирала је да су 20. марта њени Су-27 присилили два америчка стратешка бомбардера да се удаље од западних граница Русије.

         Потом је – 29- марта – повукла симетричан потез. Послала је два своја нуклеарна бомбардера Ту-160 у ваздушни простор изнад западне акваторије Северног леденог океана. Са задатком да се „окрену према САД“.

         Порука је била одмах схваћена, иако Пентагон и даље тврди да су његови стратешки бомбардери – заједно са савезничким – увежбавали „заједничка дејства на плану борбе против глобалних проблема“.

         National Interest је коментар поводом створене ситуације затражио од Ханса Кристенсен, експерта за нуклеарно наоружање који заступа Сједињене Државе, а он је оценио:

         „Нови хлавни рат улази у своју активну фазу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари