Матис: Недопустиво је увођење у употребу нових руских ракета

ПОТВРДИО У БРИСЕЛУ ДА ЋЕ САД ПОМОЋИ СВОЈИМ САВЕЗНИЦИМА ПОВОДОМ РУСКИХ САЈБЕР-НАПАДА

         МИНИСТАР одбране САД Џејмс Матис оценио је данас као „неодрживо” руско распоређивање нових ракета које могу да носе бојеве главе и додао да, уколико се Москва не промени, САД ће морати да узврате на исти начин.

         Матис је на завршетку састанка министара одбране НАТО, рекао да САД разматрају своје дипломатске и војне опције због континуираног кршења Споразума о уништавању ракета кратког и средњег домета из 1987. године од стране Русије.

         САД тврде да Русија инсталирањем система ракета 9М729 крши тај споразум, којим се забрањује читава једна класа оружја - све нуклеарне и конвенционалне балистичке и крстереће ракете средњег домета лансиране са земље.

         Русија тврди да су Американци прекршили Споразум постављањем система антиракетне одбране у источној Европи.

         Матис је, такође, рекао да су САД спремне да помогну својим савезницима у НАТО у вези са тврдњама да је руска обавештајна служба покренула серију сајбер напада.

         „Ми смо спремни да пружимо сајбер помоћ нашим савезницима. Сада”, рекао је Матис.

         Он није рекао да ли ће помоћ бити коришћена као одговор на британске и холандске тврдње да је руски ГРУ покушао сајбер нападе на Организацију за забрану хемијског оружја и друге мете.

         Матис је подржао њихове наводе рекавши да је видео довољно доказа да би могао да каже да су Холанђани и Британци 100 одсто тачни у томе коме су то приписали.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари